URBNN

De NPS was tot dusver de onbetwiste kampioen van de multiculti-tv, maar bij het 323ste project van eindredacteur Frans Jennekens op dat ‘platform’ begin je thuis nu toch een beetje te gapen....

Wim de Jong

Ab en Sal gingen in hun eerste aflevering dit weekeinde als duo op zoek naar een verklaring voor de liefde van autochtonen voor honden, fietsen en fierljeppen. Natuurlijk leidden die mysteries weer naar Martin Gaus en naar de provincie. En uiteraard ook was de (ironische) ondertoon van het programma weer dat witte Nederlanders eerst eens naar hun eigen rare opvattingen, folklores en vieze gewoonten moeten kijken alvorens zich over die van anderen uit te laten.

Lachen wel weer, maar het komt ondertussen ook over als wel érg belegen televisie. Al moet je Jennekens – tevens de man achter PREMtime – nageven dat hij als programmamaker in dat genre ook bijna helemaal in zijn eentje is groot geworden en ook weer vergrijsd, omdat verder geen Hilversumse omroep zich per slot van rekening veel aan het thema gelegen heeft laten liggen.

Maar Jennekens mag aan ander werk gaan denken. BNN heeft op het terrein van de assimilatie sinds gisteren namelijk echt een nieuwe stap gezet met URBNN. Programma over urban lifestyle en urban muziek, dat van voor tot achter lijkt te kloppen als het erom gaat die moeilijk bereikbare, jonge generaties van multi-etnische afkomst aan zich te binden.

Boulevard-achtige opzet. Curt Fortin (ex-Top of the Pops) als presentator. En in het deskundigenpanel actrice Yolanthe Cabau van Kasbergen, FunX-radiomaker Fernando Halman en beatbox-kampioen Nabil Aoulad Ayad. Ze zitten erbij alsof ze het al jaren gewend zijn, en tegelijk blazen ze hun partijtje straattaal moeiteloos mee.

Maar het belangrijkste dat URBNN duidelijk maakt is hoe normáál het is dat dit programma bestaat, zonder dat er ook maar één verwijzing naar het Jennekens-tijdperk voor nodig blijkt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden