UPC sleept zijn adviseur Deutsche Bank voor rechter

Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde kabelbedrijf United Pan-Europe Communications (UPC) probeert via de rechter alsnog de controle te krijgen over het Duitse kabelnetwerk Telecolumbus....

Van onze verslaggever

UPC, het op een na grootste kabelbedrijf van Europa, daagt Deutsche Bank in Londen voor de rechter. Het kabelbedrijf wil een rechterlijke verklaring dat Deutsche Bank Telecolumbus vasthoudt ten behoeve van UPC. Bovendien eist UPC schadevergoeding en de garantie dat Deutsche Bank niet meer op de telecommarkt mag concurreren met UPC.

De bank zou misbruik hebben gemaakt van zijn positie als huisbankier van het kabelconcern. Zo trad Deutsche Bank in het verleden op als adviseur en financier bij Europese overnames, die UPC aan de lopende band pleegt.

Ook hielp de Duitse bank, een van de grootsten ter wereld, UPC in februari bij zijn beursgang in Amsterdam. Daar breekt de eigenaar van het voormalige kabelbedrijf A2000 sindsdien record na record.

Vanwege die intieme relatie was de bank volgens UPC dan ook volledig op de hoogte van zijn plannen om te bieden op Telecolumbus, na Deutsche Telekom het grootste kabelconcern van Duitsland. Tot ontsteltenis van UPC ging de bank er uiteindelijk zelf vandoor met Telecolumbus.

Deutsche Bank kocht het bedrijf in mei voor ruim 1,6 miljard gulden. Daarmee werd UPC afgetroefd, dat bijna 1,5 miljard gulden had geboden.

Meteen na die nederlaag plaatste UPC vraagtekens bij het verloop van het biedingsproces. 'We hebben na ons bod niets meer gehoord en niet eens de mogelijkheid gekregen om het bod van Deutsche Bank te overtreffen. We hebben het gevoel dat het niet helemaal kosjer is gegaan', verklaarde een woordvoerder toen tegenover de Volkskrant. Volgens een van de verkopers van Telecolumbus, Veba, had Deutsche Bank simpelweg het hoogste bod.

'Volgens ons is het niet correct dat Deutsche Bank fungeert als financier en adviseur om UPC te helpen bij kabel-acquisities', zei UPC-topman Mark Schneider vrijdag in een verklaring, 'en tegelijkertijd met ons concurreert door een bedrijf te kopen terwijl ze wisten dat wij dat probeerden te kopen.' Deutsche Bank weigert elk commentaar op de zaak.

UPC maakt de gang naar de rechter omdat 'maandenlange discussies' met Deutsche Bank op niets zijn uitgelopen, zo verklaarden de advocaten van het kabelbedrijf vrijdag tijdens een conference call voor de pers. De rechtszaak die UPC heeft aangespannen dient voor het High Court of Justice in Londen, omdat daar de betrokken investeringsvehikels van de bedrijven zijn gevestigd.

Het verliesgevende Telecolumbus bedient bijna twee miljoen Duitse huishoudens. Duitsland heeft vele honderden particuliere kabelbedrijven, die in totaal 17 miljoen abonnees hebben. Deutsche Bank wil een aantal netten samenvoegen tot éé groot bedrijf, om dat na modernisering met winst aan investeerders te verkopen.

Daarom is de bank - net als UPC - ook in de race voor de netwerken van Deutsche Telekom. Het grootste telecombedrijf van Europa verkoopt zijn kabelnet in negen regionale delen, waarmee het minstens 30 miljard gulden hoopt op te halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden