Unilever trekt miljard uit voor aanpassing software aan 2000

Unilever heeft zijn schattingen voor het oplossen van het millenniumprobleem fors verhoogd. Het concern schat dat het een miljard gulden kwijt is voor het aanpassen van de software....

ANP

ANP

ROTTERDAM

Unilever onderzoekt het jaar-2000-probleem al sinds 1995. De bewustwording over de omvang van het probleem groeit nog steeds. 'Veel mensen hebben zich niet gerealiseerd hoe groot het probleem is', zegt een woordvoerder van het concern in de Britse krant. Unilever wil dat de software voor oktober 1998 2000-bestendig is.

Unilever had begin 1996 berekend slechts ruim 330 miljoen gulden nodig te hebben voor de ombouwoperatie. Dat bedrag bleek niet realistisch. Tijdens de werkzaamheden moesten meer programma's aangepast worden dan verwacht. 'Het probleem is onderschat. Al werkende wordt ontdekt wat het allemaal voorstelt', zegt de woordvoerder.

Daarnaast speelt een rol dat Unilever veel mankracht heeft gestoken in het bekijken van software bij toeleveranciers. Die programma's moeten immers goed samenwerken met de Unilever-software anders ontstaan er problemen bij de aanvoer.

Unilever denkt dat mogelijk eenvijfde van de kleine tot middelgrote toeleveranciers het millenniumprobleem niet op tijd heeft opgelost. Die raken waarschijnlijk hun contract kwijt, zo waarschuwt Unilever.

Het millenniumprobleem is dit jaar erg actueel geworden. Veel softwareprogramma's raken van slag als het jaar 2000 begint. Maar ook 1999 lijkt een gevaarlijk jaar te worden. De datumregels bij verouderde programmatuur bestaan slechts uit twee cijfers, waardoor de computer bij de eeuwwisseling denkt terug te zijn in 1900. Daardoor lopen programma's vast, worden rekeningen niet meer afgeschreven of betaald en zouden vliegtuigen kunnen neerstorten.

In Nederland probeert het Millennium Platform onder leiding van voormalig Philips-bestuursvoorzitter J. Timmer bedrijven en overheid bewust te maken van het gevaar. Geschat wordt dat het Nederlandse bedrijfsleven tussen de zeven en tien miljard gulden kwijt is voor het oplossen van het probleem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden