Unieke koninklijke beeldengalerij geopend in Den Haag

Een bezienswaardigheid is het zeker en misschien wel een toeristische trekpleister. In de glazen pui van het gebouw van de Raad van State, hoek Kneuterdijk/Parkstraat, is een beeldengalerij geopend.

Koning Willem-Alexander door Eric Claus, 2015. Brons, 55 x 57 cm. Beeld Studio Johan Nieuwehuize
Koning Willem-Alexander door Eric Claus, 2015. Brons, 55 x 57 cm.Beeld Studio Johan Nieuwehuize

Vanaf de straat zijn in chronologische volgorde acht bronzen portretten te zien van Willem van Oranje, de koningen Willem I, II en III, de koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix, en koning Willem-Alexander.

De laatste woonde dinsdag een besloten bijeenkomst bij de Raad van State bij, waarin de opstelling voor een select gezelschap werden onthuld. De koning is voorzitter van de Raad, een ceremoniële functie. Hij komt er zelden. Sinds gisteren zijn de beelden ook voor het publiek te zien, dag en nacht, doordat de verlichting in de gevel is vernieuwd.

Vicepresident Piet Hein Donner, die bij de Raad van State de dagelijkse leiding heeft, hoopt dat de permanente beeldententoonstelling 'een attractie voor de stad' wordt. Nederland heeft wel een traditie in geschilderde portretten, maar veel minder in beelden. Beeldenreeksen zijn al helemaal zeldzaam.

Historische toespraak

Aan het project is drie jaar gewerkt. De Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting benaderde in 2012 de Raad met de vraag of het mogelijk zou zijn een beeld van Willem van Oranje te plaatsen. Die hield bij de in 1531 opgerichte Raad, waarvan hij lid was, in 1564 een historische toespraak met een oproep tot religieuze verdraagzaamheid - volgens de initiatiefnemers een tot op de dag van vandaag actuele boodschap. De stichting heeft de afgelopen vijftien jaar al op zeven plaatsen beelden van Willem van Oranje geplaatst.

In onderling overleg werd besloten tot de galerij, mede omdat de Raad na een verbouwing een bestemming zocht voor de ruimte achter de glazen gevel. De beelden van de vorstinnen bezat de Raad al, gemaakt door de bekende beeldhouwers Kees Verkade, Gerrit Jan van der Veen en Nel van Lith. De portretten van de koningen zijn nieuwe afgietsels van bestaande beelden. Kunstenaar Eric Claus kreeg de opdracht nieuwe beelden te vervaardigen van Willem van Oranje en koning Willem-Alexander. Hij maakte ze zo dat Willem van Oranje vooruit blikt en Willem-Alexander terugkijkt, wat de homogeniteit van het ensemble bevordert.

Beeldenstorm

Vanaf woensdag is de unieke koninklijke beeldengalerij te zien. Dag en nacht te bezichtigen: van Willem van Oranje tot Willem-Alexander. Wie de stille kracht is achter deze beeldenstorm leest u morgen in het V-katern in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden