Uniek oeuvre van Yusuf Atilgan wordt nu wel op waarde geschat

Unieke Turkse stem vertaald.

null Beeld
Beeld

Slechts twee romans, een verhalenbundel en een kinderboek schreef de Turkse auteur Yusuf Atilgan (1921-1989). Maar wat voor boeken! Vorig jaar verscheen zijn debuutroman in vertaling, De lanterfanter. Nu is zijn andere roman vertaald, Hotel Moederland uit 1973.

Ging het in De lanterfanter om een jongeman die zich niet wilde conformeren, nu lezen we over een hotelklerk in een provincieplaats. Zebercet is zijn naam, Turks voor het mineraal olivijn en, zoals vertaler Hanneke van der Heijden in haar nawoord verklaart, in Turkije worden vooral meisjes naar een edelsteen vernoemd.

Fictie; Yusuf Atilgan; Hotel Moederland; Uit het Turks vertaald door Hanneke van der Heijden; Jurgen Maas; 202 pagina's; euro 19,95.

Genoeg reden tot spot dus, en van zijn uiterlijk moet de dertiger het ook niet hebben: 'Alles in zijn gezicht hing neer: het uiteinde van zijn wenkbrauwen, zijn beide mondhoeken, zijn neus.' Maar in dat onopvallende voorkomen broeit het, en als er op een dag een dame uit Ankara in het hotel arriveert, vat Zebercet vlam.

De volgende ochtend vertrekt de vrouw, met de belofte nog eens terug te komen. Vanaf dat moment kan Zebercet alleen maar wachten en naarmate de tijd verstrijkt, trekt hij zich steeds verder terug in zijn kleine fantasiewereld. Tot hem niets meer rest dan een destructieve daad.

Hotel Moederland is de boeiende studie van een man die door de maatschappij wordt buitengesloten en besluit nog een stap verder te gaan. Ook is het de verbeelding van wat de moderne wereld doet met iemand die niet over het instrumentarium beschikt om de nieuwe tijd te omarmen.

Opmerkelijk is hoe openlijk Atilgan over seksualiteit schrijft. Zebercet kan aan bijna niets anders denken en ook de overige figuren lijken een speelbal van hun driften. De combinatie van seks en geweld maakte Atilgan tot een buitenstaander in de Turkse literatuur. Gelukkig wordt dit unieke oeuvre tegenwoordig wel op waarde geschat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden