Unicum voor prentenboeken: De Kleine Walvis op twee plekken in Bestsellerlijst

Jet Steinz bekijkt wekelijks de CPNB Bestseller 60 en vindt daar iets van. Vandaag: een fascinatie voor Trump, Ruttes problemen en de snelle opmars van een prentenboek.

Omslag van het prentenboek De Kleine Walvis Beeld
Omslag van het prentenboek De Kleine WalvisBeeld

Amazons Bestsellerlist wordt aangevoerd door 1984 van George Orwell, maar in onze eigen CPNB Bestseller 60 is deze dystopische klassieker (die 70 jaar na dato ineens betrekking lijkt te hebben op de huidige politieke situatie in Amerika) nog niet doorgedrongen. Hier is het gewoon Trump dat 28 plaatsen stijgt en daarmee op 31 komt.

Een team van bijna dertig journalisten van de Washington Post dook in het leven van Trump, en Michael Kranish en Marc Fisher stelden op basis daarvan een biografie samen van de megalomane president, die deze week door de Amerikaanse psychotherapeut John D. Gartner 'gevaarlijk geestesziek' werd genoemd.

In Nederland hebben we onze eigen premier - met zijn eigen problemen - alhoewel die meer last lijkt te hebben van pseudologia phantastica dan van de narcistische persoonlijkheidsstoornis van Trump. Nou ja, het was Ard van der Steur die de leugens verspreidde (of althans de waarheid verzweeg), maar Mark Rutte was van cruciale feiten op de hoogte en heeft dat vervolgens ontkend, aldus onderzoeksjournalist Bas Haan. Hij schreef het boek De rekening voor Rutte dat binnenkomt op een negende plaats in de Top 60 en tot het aftreden van Van der Steur leidde.

Misschien had Van der Steur nog wat goodwill gekweekt als hij mee had gedaan aan het Nationale Voorleesontbijt, vorige week woensdag. Zijn collega's Jet Bussemaker en Liliane Ploumen deden dat wel, en hoewel het voor het aantal zetels van de PvdA waarschijnlijk niet veel uitmaakt, doet het dat voor de verkoop van het Prentenboek van het Jaar wel degelijk: De kleine walvis van Benji Davies staat zowel op de eerste plaats (als mini-editie met app) als op de vierde (de 'gewone' uitgave, maar mét bijbehorend vingerpoppetje) van de Bestsellerlijst. En dat is in de geschiedenis van het prentenboek nog nooit voorgekomen.

CPNB Bestseller 60

1. Benji Davis
De kleine walvis; CPNB (-) Mini-editie van prentenboek (euro 4,95).

2 Astrid Holleeder
Judas; Lebowski (13) Zus van de Neus doet boekje open.

3 Tim Hofman
Gedichten van de broer van Roos; Meulenhoff (2)
Light verse van BNN-presentator.

4 Beni Davis
De kleine walvis; Luitingh-Sijthoff (5)

5 Fajah Lourens
Killerbody dieet; Kosmos (41)

6 Han van Bree
Het aanzien van 2016; Spectrum (3)

7 Rosita Steenbeek
Heb uw vijanden lief; CPNB (3)

8 Fajah Lourens
Killerbody 2; Kosmos (3)

9 Bas Haan
De rekening voor Rutte; Prometheus (-)

10 Hendrik Groen
Pogingen iets van het leven te maken; Meulenhoff (99)

Tussen ( ) het aantal weken in de top-60

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden