Une Enfance is een film van zachte contrasten

Une Enfance is een genuanceerd, sterk geacteerd drama dat snelle conclusies uit de weg gaat. Een film van zachte contrasten, tussen goed en kwaad, mooi en lelijk, ellende en genot.

Pauline Kleijer
Beeld uit Une Enfance. Beeld .
Beeld uit Une Enfance.Beeld .

Na de zomervakantie gaat hij naar de middelbare school. Het kan twee kanten opgaan met Jimmy: of hij belandt op het slechte pad, of hij blijft zo onschuldig als hij nu is. Helemaal ongeschonden zal hij niet uit zijn kinderjaren komen. Daarvoor is de situatie in huis te explosief: moeder verslaafd, vader onbekend, stiefvader crimineel.

Jimmy en zijn broertje maken er voorlopig het beste van. Ze kennen weinig zekerheid, maar veel vrijheid. Samen zwerven ze door de buurt. Het liefst zou Jimmy bij zijn oma wonen, maar sinds zijn moeder terug is uit de gevangenis, ziet de Franse jeugdzorg hem liever onder haar hoede. Een zorgelijke maar menselijke keuze: iedereen verdient een tweede kans.

Andere boeg

De veelbekroonde schrijver en filmmaker Philippe Claudel (Avant l'hiver, Il y a longtemps que je t'aime) gooit het met Une Enfance over een andere boeg. Dit keer geen thrillerachtig plot, geen literaire kunstgrepen, geen moralistische ondertoon. Zijn vierde speelfilm is vrijer van vorm. De invloed van de gebroeders Dardenne is onmiskenbaar aanwezig; Claudel vindt het wiel niet opnieuw uit, maar kiest elementen uit het sociaal-realisme van films als L'enfant en Le Gamin au Vélo die hij kan gebruiken en vermengt die met een vloeiende, soms lyrische stijl.

Het resultaat is mooi en pijnlijk. Une Enfance bevat alle ingrediënten voor een melodrama, maar blijft beheerst en rustig, net als Jimmy. Claudel nam de film op in zijn geboorteplaats Dombasle-sur-Meurthe, een industriestadje in de buurt van Nancy, waar het stadsaanzicht wordt gedomineerd door een grote sodafabriek. De fabriek verschaft er nog altijd werk, maar de typische rijtjeshuizen in rode bakstenen, die ooit voor de arbeiders werden gebouwd, zijn inmiddels afgebroken.

Schilderachtige natuur

Vlak voor de sloop wist Claudel nog in een van die woningen te filmen. Het is het huis van Jimmy: ruim en uitkijkend op een groene gemeenschappelijke achtertuin. Bijna idyllisch, ware het niet dat het er meestal een puinzooi is. Eenzelfde tegenstelling vindt Claudel in de rest van Jimmy's omgeving. Dombasle heeft meer te bieden dan fabriekspijpen. Het stadje grenst direct aan schilderachtige natuur, waar Jimmy op zijn fiets doorheen rijdt.

Une Enfance is een genuanceerd, sterk geacteerd drama dat snelle conclusies uit de weg gaat. Het is een film van zachte contrasten, tussen goed en kwaad, mooi en lelijk, ellende en genot. Die uitersten liggen soms dichter bij elkaar dan we denken, maakt Claudel duidelijk. De regisseur oordeelt niet: voor een afrekening is het immers veel te vroeg. Eerst moet Jimmy maar eens zien te overleven.

Une Enfance. Drama. Regie: Philippe Claudel. Met: Alexi Mathieu, Angelica Sarre, Pierre Deladonchamps, Patrick d'Assumçao. 100 min., in 18 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden