Underground-dansgezelschap T.R.A.S.H. is terug. En hoe!

De T.R.A.S.H.-meiden zijn terug. En hoe. Ongelooflijk krachtige, vrouwelijke springveertjes. Hopelijk blijft thuisstad Tilburg trouw aan dit enige echte underground-dansgezelschap.

Annette Embrechts
null Beeld Paul van Weert
Beeld Paul van Weert

De T.R.A.S.H.-meiden zijn terug. En hoe. Met hoge hakken op een gladde bar. In glimmend badpak beukend tegen een betonnen muur. Met minuscuul behaatje schuilend onder een gewatteerde jas. En poeslief vleiend na een orgastische brul. In Mein Liebling, The Complete Story choreografeert Kristel van Issum haar vier sterkste, vrouwelijke performers in vijf optredens tot een vervreemdend hoogtepunt. Tegest Pecht-Guido schakelt bikkelhard van woede en verdriet naar verleiding en geilheid. Lucie Petrusová schiet met haar pezige lijf van straathoertje naar powerchick. Ellen Ploumi zakt vanuit onmogelijke posities in een spagaat, om als springveertje overeind te schieten. En Helena Araújo zingt als caféganger een gruizig Portugees lied, waarna ze uitglijdt in een vloer van tranen, maar ook onvermoeibaar rondspettert.

Mein Liebling, The Complete Story (****)
Dans
Door: T.R.A.S.H. en DAAU.
Choreografie: Kristel van Issum.
18/11, De NWE Vorst, Tilburg.
Herh: 1/12, Rotterdamse Schouwburg en 21/12, Theater Ins Blau, Leiden.

Blauwe plekken deren hen niet. Ze ogen even krachtig als smoezelig, even bruisend als verlept. Met sliertige pruiken, uitgelopen mascara en trainingsvestjes boven glitterpakken. En juist die dubbelhartigheid fascineert. Soms duurt een duet of solo net te lang, maar dan zijn er de mannelijke muzikanten van de Antwerpse band DAAU (Die Anarchistische Abend Unterhaltung) die met schurende elektronica rauwe en trillende klanken toveren uit een accordeon, een klarinet, een geprepareerde cello en een batterij aan knoppen.

Het is cru dat T.R.A.S.H. na een mindere periode juist net te laat weer opveert en zich van haar originele, stoere punk-kant laat zien; de toekomst oogt minder rooskleurig nu het rijk en de provincie de vierjarige subsidie stoppen. Hopelijk blijft thuisstad Tilburg trouw aan dit enige echte underground-dansgezelschap van Nederland, want die ongelooflijk krachtige, vrouwelijke springveertjes wil je gevaarlijk zien blijven balanceren op de rand van de afgrond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden