Actie / Thriller / Misdaad

Unbreakable

Superheld in paranormale thriller

Jan Pieter Ekker

Unbreakable begint met een reeks statistieken over de populariteit van superheldenstrips in Amerika, gevolgd door een van de fraaiste scènes van de film: in 1961 wordt in een sjofele flat een zwarte baby geboren. Het kind huilt hartverscheurend. De in allerijl opgetrommelde arts weet niet wat hij ziet. Heeft de moeder haar kind laten vallen? Zijn armen en benen zijn gebroken. De baby blijft buiten beeld; in een spiegel zijn alleen het doodsbange gezicht van de moeder en de verbijsterde blik van de arts te zien.

Vrijwel alle belangrijke gebeurtenissen in Unbreakable vinden buiten beeld plaats. De aanloop, de gevolgen en de reacties vertellen het verhaal.


M. Night Shyamalans schreef Unbreakable op de acteurs Samuel L. Jackson en Bruce Willis. Willis, die een even ingetogen hoofdrol speelde in Shyamalans vorige film The Sixth Sense, is David Dunn, een beveiligingsbeambte in een midlifecrisis. Na een sollicitatiegesprek in New York reist hij per trein terug naar Philadelphia.


Als er een aantrekkelijke jongedame naast hem komt zitten, verdwijnt Dunns trouwring fluks in zijn jaszak. Zij moet niks van zijn avances hebben. Hij zegt dat hij het zo niet bedoelde. Dunn is, zoveel wordt in één scène duidelijk, een gefrustreerd mens. Hij slaapt gescheiden van zijn vrouw; alleen zijn zoontje ziet in hem nog de held die hij op zijn twintigste had kunnen worden.


De trein verongelukt - eveneens buiten beeld. Er is maar één overlevende: David Dunn. Hij heeft geen schrammetje. De volgende dag vindt hij onder zijn ruitenwisser een briefje waarin wordt gevraagd hoeveel dagen van zijn leven hij ziek is geweest. Het is geschreven door galeriehouder en superheldenstripverzamelaar Elijah Price (Jackson) - de brekebeen uit de openingsscène. Hij vertelt Dunn dat hun levens met elkaar zijn verbonden.


Unbreakable is Shyamalans ode aan de superheldenstrip. Geen verfilming van (zoals Superman, X-Men of Batman), maar gemodelleerd naar de strips. Met een zwakkeling die zich allengs meer bewust wordt van zijn bijzondere gaven en uiteindelijk in een man van staal verandert.


Op instigatie van een broze zonderling, die door plagende kinderen de man van glas wordt genoemd, begint hij zijn uitzonderlijke talenten te gebruiken om de mensheid te helpen. Langzaam wordt duidelijk hoe de twee zich werkelijk tot elkaar verhouden.


De paranormale, ietwat pretentieuze thriller mist een twist als The Sixth Sense; het einde is zelfs plat te noemen, maar sfeer, spanning, het geraffineerde kleurgebruik, de meesterlijke mise-en-scène en Samuel Jackson vergoeden veel.


De pas dertigjarige Shyamalan die de film schreef, regisseerde en produceerde en er zelf even in opduikt als drugsdealer, bewijst met Unbreakable dat The Sixth Sense (zes Oscarnominaties en wereldwijd een enorme hit aan de kassa's; in Nederland met 1,3 miljoen bezoekers de best bezochte film van 2000) geen toevalstreffer was.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden