Un Jour schuwt het cliché niet

Dood, verdriet, rouw, rituelen, aanvaarding, verwerking: het komt langs in beelden die het cliché niet schuwen. De in elkaar overlopende scènes krijgen langzaam de overhand. Het is veel, maar het is niet erg verrassend.

Scène uit Un Jour. Beeld Pierre Nydegger
Scène uit Un Jour.Beeld Pierre Nydegger

Op een dag werd de man in het geruite pak wakker met een gave. Hij kon opeens dansen en even later ook goochelen. Dat laat hij het publiek graag zien. Zo begint Un jour van de Zwitserse theatermaker Massimo Furlan: als een soort variété, een beetje knullig en om te lachen. De show krijgt al snel een donker randje als de man vertelt dat er een dag kwam waarop hij een figuur ontmoette die hem van alles begon te verklaren over leven en dood.

Wat volgt is eigenlijk een tamelijk geestig exposé over hoe we in oude tijden de doden graag onder ons hielden door ze in ons midden te begraven en op de meest uiteenlopende wijzen een warm contact met ze te onderhouden. Maar geleidelijk aan hebben we ze naar de randen van ons bestaan verbannen - en sindsdien komen ze ons opzoeken. En misschien is dat ook goed.

Furlan, in 2011 al eerder te gast bij het Holland Festival, maakt veelal voorstellingen die bestaan uit zogenoemde images longues: in elkaar overlopende, beeldende scènes, haast hypnotiserend en associatief. Ook in Un jour krijgen die langzaam de overhand.

Dood, verdriet, rouw, rituelen, aanvaarding, verwerking: het komt langs in lange beelden, maar jammer genoeg beelden die al veel vaker gezien zijn en die het cliché niet schuwen. Hellende speelvloer, video's van bloederige situaties, zombies, doodshoofden, een schommel, de mens met zijn vergeefs geredder, religieus geïnspireerde handelingen, doodslakens en spoken. Het is veel, maar het is niet erg verrassend. Dat wordt het pas weer wanneer het beeldbombardement een einde neemt, de show wordt opgedoekt, de acteurs naar huis gaan en een mooi liedje wordt gespeeld ter afsluiting.

Un Jour. Door Massimo Furlan. Holland Festival, Frascati, Amsterdam, 17/6.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden