Nieuws Kunst

Uitzicht op de Nederrijn en 550 vierkante meter extra ruimte: Museum Arnhem blijft waar het is

Directeur Saskia Bak opgelucht na vrees voor ‘Amsterdamse toestanden’.

Artist's Impression van het ontwerp van Benthem Crouwel Architecten voor de vernieuwing van Museum Arnhem. Beeld Museum-Arnhem

Museum Arnhem kan mogelijk in 2021 weer opengaan, nu het ­gemeentebestuur van Arnhem woensdag heeft ingestemd met een nieuwe ­poging om de kunstinstelling te verbouwen op de huidige locatie. Eerder was de aanbesteding daarvoor mislukt. Het college van B en W wil niet dat het museum wordt verplaatst naar de binnenstad, zoals in de gemeenteraad was gesuggereerd. Dat zou de sluiting van vier jaar hebben verlengd met nog eens twee of drie jaar.

Directeur Saskia Bak van Museum Arnhem laat in een reactie weten blij te zijn dat er een besluit is genomen, ‘zodat we verder kunnen’. Er dreigden ‘Amsterdamse toestanden’, zegt ze, verwijzend naar de jarenlange ­vertragingen bij de verbouwing van het Rijksmuseum en het Stedelijk ­Museum.

Museum Arnhem werd op 20 november 2017 gesloten voor een verbouwing die iets meer dan twee jaar zou duren. Die is nodig om de tentoonstellings- en publieksruimten te kunnen uitbreiden, de tuin en locatie beter te kunnen benutten. Het gebouw voldeed bovendien niet meer aan klimaat- en veiligheidseisen. Ook is er een nieuw depot nodig, omdat de ­collectie van de kunstinstelling nu verdeeld is over zeven opslagplaatsen.

Voor de vernieuwing van het mu­seumgebouw werd een wedstrijd uitgeschreven. Uit 41 inschrijvingen werd Benthem Crouwel Architecten gekozen, het bureau dat onder meer bekend is van de ‘badkuip’, de ­aanbouw van het Stedelijk Museum Amsterdam.

Benthem Crouwel had voorgesteld de twee vleugels af te breken die veel later zijn neergezet dan het hart van Museum Arnhem, de Herensociëteit Cornelis Outshoorn uit 1873 (een rijksmonument). Er dient een nieuwe, veel grotere vleugel te komen, die aan twee kanten uitsteekt over de rand van de stuwwal waarop het museum ligt. Daardoor wordt het uitzicht op de rivier daaronder, de ­Nederrijn, nog beter. De tuin wordt openbaar toegankelijk. In de nieuwe vleugel, die 550 vierkante meter extra expositieruimte oplevert, komt een trap (tevens amfitheater) naar een terras waar gratis van het uitzicht kan worden genoten.

Begin dit jaar werd duidelijk dat de aanbesteding voor de verbouwing was mislukt. Slechts één aannemer had zich ingeschreven, maar voor veel meer dan de 15 miljoen euro die de gemeente Arnhem ervoor had uitgetrokken. De stad is de eigenaar van het gebouw en van een groot deel van de collectie.

Door de overspannen bouwmarkt geven aannemers voorrang aan andere projecten. De aanbesteding vond pas plaats na de sluiting van het museum, omdat eerst onder meer nog onderzoek naar asbest moest worden gedaan. Als dat achterwege was gelaten, hadden aannemers mogelijk veel hogere prijzen gerekend.

In mei van dit jaar trad een nieuw college aan in Arnhem, een coalitie van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA. In het coalitieakkoord werd opgenomen dat het budget voor de verbouwing met 7,5 miljoen euro werd ­verhoogd tot 22,5 miljoen euro. ­Ondertussen laaide de discussie weer op over de vraag of het museum niet moest worden verplaatst naar het centrum van de stad. Directeur Bak riep de raad tijdens een inspraakavond op door te pakken met de ­verbouwing. Niettemin droeg een meerderheid wethouder van cultuur Hans de Vroome (D66) op om onderzoek te doen naar verhuizing naar de binnenstad.

Dat onderzoek is vorige maand ­afgerond. De bouwkosten voor vier potentiële locaties in de binnenstad bedragen naar schatting 40 tot 51,5 miljoen euro, substantieel hoger dan het budget dat nu beschikbaar is. Bovendien dreigen enkele subsidies te vervallen bij een verhuizing naar de binnenstad. Van een economische spin-off in de binnenstad moet ook niet veel worden verwacht, aldus het onderzoek. Ook zal verbouwing daar zeker twee of drie jaar langer duren.

Het gemeentebestuur heeft daarom besloten te kiezen voor een ‘spoedige doorstart’, oftewel de al ­eerder geplande verbouwing op de huidige locatie. Als de gemeenteraad instemt met het plan, wat waarschijnlijk is doordat de vier coalitiepartijen daarin een meerderheid hebben, dan wordt onmiddellijk een nieuwe aanbesteding uitgeschreven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden