Uitwerking Who's afraid of Orfeo? valt niet mee

Het onderwerp van de gloednieuwe opera van Chiel Meijering en Piet Gerbrandy is geweldig, de uitwerking valt niet mee. Componist Meijering stapt van een schitterende opening over op een hutspot van muziek.

Biëlla Luttmer
null Beeld Bela Luttmer
Beeld Bela Luttmer

Who's afraid of Orfeo?, de gloednieuwe opera van Chiel Meijering en Piet Gerbrandy, begint onheilspellend: een zachte stroom pianoklanken, een bloedmooie solo van een gestopte trompet, zes zangers aan schooltafeltjes die het publiek indringend aankijken wanneer ze hun koortekst fluisteren. Orfeo is de zanger en dichter uit de Oudheid, maar ook WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Niet voor niets krijgt hij in de opera de naam As.

De tekst is van dichter en classicus Piet Gerbrandy. Hij laat zien dat de spanning tussen privacy en controle een thema is van alle tijden.Er is het meisje Pro (een hedendaagse Prosperina) dat heen en weer wordt geslingerd tussen haar liefde voor As en haar trouw aan Dis, president van het Instituut, die zich tot dictator ontpopt.

Het onderwerp is geweldig, de uitwerking valt niet mee. Er zijn teksten waarvan je de woorden moet proeven en in je eigen tempo op je moet laten inwerken.

Who's afraid of Orfeo?

Van Chiel Meijering. Libretto: Piet Gerbrandy.
Regie: Xander Straat. Solisten, orkest de Ereprijs o.l.v. Wim Boerman.
10/6, Stadstheater, Arnhem.

De componist Chiel Meijering laat het schitterende materiaal van zijn openings-fluisterkoor braak liggen alsof hij niet weet hoe hij ermee verder moet. Hij stapt abrupt over op een hutspot van musical, invloeden van Kurt Weill en circusmuziek. Pas vlak voor het slot komt hij terug bij zijn onontgonnen begin.

Fraai zijn de koorliederen, soms gesproken, soms gezongen. Orkest de Ereprijs speelt uitstekend, de dirigent Wim Boerman pakt rake tempi.

Het toneelbeeld is statisch: de zangers blijven zitten aan hun schoolbank - leeslamp erbij, tekst voor de neus. Toch weet de regisseur Xander Straat met maskers en belichting een beklemmende sfeer neer te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden