Uitreiking Jan Wolkers Prijs wordt een waar feest

Met workshops, een krekelkoor en een Wolkers-fietstour moet de uitreiking van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek zondag een waar feest worden.

Caspar Janssen
Jan Wolkers laat een eerder gevangen meeuw los op de Rottumerplaat, met Twan Huys. Beeld Martijn de Jonge / Hollandse Hoogte
Jan Wolkers laat een eerder gevangen meeuw los op de Rottumerplaat, met Twan Huys.Beeld Martijn de Jonge / Hollandse Hoogte

Het idee ontstond eigenlijk al vrij snel onder de juryleden van de Jan Wolkers Prijs voor het beste natuurboek, die vorig jaar voor het eerst werd uitgereikt: we zouden iets meer moeten doen dan alleen het bekendmaken van de prijs. Vandaar dat komende zondag de eerste Dag van het Natuurboek plaatsheeft, in Naturalis in Leiden. En de organisatoren hebben meteen maar groots uitgepakt, met lezingen, muziek, workshops, en veel groene boeken - variërend van de veldgids Dier & Spoor tot de boeken van de genomineerden voor de Jan Wolkers Prijs 2014.

Voor zover je van prominenten kunt spreken in de natuurwereld, geven ze acte de présence. Koos van Zomeren verzorgt een workshop 'korte natuurverhalen', Midas Dekkers geeft een cursus 'kijken', Siegfried Woldhek verzorgt een workshop vogels tekenen, Simon van der Geest, de winnaar van de Jan Wolkers Prijs 2013, treedt op met wat hij zelf het 'krekelkoor' noemt, Vera de Backker geeft een workshop tekenen voor kinderen.

In de regentenkamer van het Pesthuis zal Alexander Reeuwijk een aantal natuurklassiekers uit de Naturalis-bibliotheek ontsluiten, voorzien van deskundig en bevlogen commentaar over de ontstaansgeschiedenis van de monumentale boeken. Kees Moeliker, die bekendheid verwierf met De eendenman, over homoseksuele necrofilie en ander opmerkelijk diergedrag, zal spreken over zijn boek De bilnaad van de teek, met de ware verhalen achter de onthoofde kanarie van Kollumerzwaag, de traumameeuw en de Tweede Kamermuis.

undefined

Vijftig tinten groen

De uitreiking van de Jan Wolkersprijs 2014 voor het beste natuurboek, door Karina Wolkers - naamgever van de prijs, jurylid en eregast - staat uiteraard centraal op de dag. Alle genomineerden zullen aanwezig zijn om hun boeken te signeren. 's Middags zal Karina Wolkers, samen met Wolkersbiograaf Onno Blom, een fietsexcursie verzorgen door Leiden, langs de bomen van Jan Wolkers.

De excursie is al volgeboekt, maar de beschrijving ervan is gratis verkrijgbaar. De route voert onder meer naar de Hortus Botanicus. Daar staat de tulpenboom die in de 18de eeuw door arts en botanicus-directeur Herman Boerhaave naar de Hortus werd overgebracht. Over die boom schreef Wolkers in zijn jonge jaren: 'In de herfst leek het bladerdak wel een sprankelende branding van een fijnzinnig raadselachtig cadmiumgeel.' Wolkers nam een stek van de boom en plantte die in de volkstuin van hem en Karina in Amsterdam, waar de stek uitgroeide tot een boom. Toen Karina en Jan in 1980 naar Texel verhuisden, ging de boom mee en hij staat er nog altijd.

Dit stukje behoeft overigens een bijsluiter: naast VARA's Vroege Vogels is ook de Volkskrant (en het Wereld Natuur Fonds) betrokken bij de Dag van het Natuurboek. Namens de Volkskrant zal ondergetekende zich daarom buigen over 'natuurtaal'. Werktitel: vijftig tinten groen. Er komen namelijk nogal wat varianten voorbij op het bureau, van lyrisch tot cynisch, van literair tot ambtelijk, van de taal van wandelgids tot de taal van het natuurontwikkelingsplan.

undefined

Dappere hazelwormen

'Ik ben op zoek naar woorden die bij de houtsnip passen', schreef Koos van Zomeren ooit. En: 'Een zin die glanst als een houtsnip, de zin van mijn leven!' Daar gaat het natuurlijk om, om woorden te vinden voor natuur, die zich doorgaans weinig gelegen laat liggen aan onze behoefte aan opwinding op afroep. In Van Zomerens nieuwste boek, Het verlangen naar klapekster, net gearriveerd op het bureau, betreurt hij ergens dat hij de Jan Wolkers Prijs vorig jaar net misliep, met zijn genomineerde boek Het verlangen naar hazelworm. 'Jammer ook voor die dappere hazelwormen', schrijft hij. 'Zeker, in het huidige klimaat rond de natuur is er veel moed voor nodig om zo saai te durven zijn als een hazelworm.'

Als dat geen aanbeveling is om zondag naar Leiden te komen.

Dag van het Natuurboek, zondag 19 oktober, 10.00 -16.00 uur. In het Pesthuis van museum Naturalis in Leiden. Toegang gratis (voor bezoek aan het museum moet wel een kaartje worden gekocht). Programma: http://bit.ly/1vpx6uJ

undefined

De Hortus Botanicus Leiden Beeld anp
De Hortus Botanicus LeidenBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden