Uitnodigende stadsnatuurgids

Marcus Werner

Een haas rennend over de Haarlemmerdijk, een behoorlijk drukke winkelstraat in het centrum van Amsterdam. Maar ook zeehonden in het IJ en de Amstel. In het hoofdstedelijke Sloterpark broedende lepelaars, die zich blijkbaar niet storen aan de dreunende techno van de festivals in het park.

Stadsecologen

Net als in andere grotere Europese steden, trekt de natuur in Amsterdam de stad in. Waarom ook niet? Voedsel is er genoeg, een nest in de stad is vaak veiliger, en de vervuiling die vroeger natuur in de stad de das omdeed, is grotendeels opgeruimd. In Het Amsterdamse beestenboek verhalen vier Amsterdamse stadsecologen over de meer in het oog springende, maar ook verborgen levende en onverwachte diersoorten die de weg naar de stad hebben gevonden. Ze zetten er een traditie mee voort, die ooit werd begonnen met Haring in het IJ uit 1991 - en ja, er zwemt nu meer haring dan ooit.

Wetenswaardigheden

De vier schrijven met kennis van zaken en aandacht voor detail (een egel rent harder dan een mens), hier en daar gekruid met Amsterdamse humor (platgereden bruine ratten herken je nog aan de staart). Duidelijke kaarten van Amsterdam en directe omgeving met daarop vind- en nestplaatsen van allerlei dieren, telkens aangevuld met een overzichtelijk lijstje wetenswaardigheden over elk dier, maken de Amsterdamse stadsnatuurgids helemaal geschikt voor een stadssafari. Op naar de ringslang, de ijsvogel en de slechtvalk!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden