'Uitgevers willen regionale kranten laten fuseren'

Telegraaf Media Groep (TMG) en NDC Mediagroep praten al geruime tijd over een mogelijke fusie van hun regionale kranten. Dat meldt Het Financieele Dagblad.

null Beeld anp
Beeld anp

Ingewijden melden de krant dat TMG, het moederbedrijf van De Telegraaf, zijn regionale krantenbedrijf HDC (met onder meer Noordhollands Dagblad, Het Haarlems Dagblad en het Leidsch Dagblad), willen laten fuseren met de kranten van uitgever NDC. Deze uitgever is dan weer bekend van de kranten Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant. De verschillende kranten zouden een aparte bedrijfstak moeten vormen. NDC en TMG willen de onderhandelingen niet bevestigen.

In de etalage
De Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden horen samen met zo'n veertig weekbladen en tijdschriften bij de NDC mediagroep, onderdeel van het grotere NDC/VBK dat onlangs in de etalage werd gezet. ING, dat het bedrijf twee jaar geleden overeind hield met een injectie van 90 miljoen euro, wil zijn geld terug. De kranten- en boekenuitgever wordt mogelijk in delen verkocht, waarvan de kranten wellicht dus worden verkocht aan TMG. Vorig jaar nog werden bij de kranten van NDC/VBK 100 van de 850 banen geschrapt.

TMG zegt zich de komende jaren vooral op online te willen richten, maar blijft geloven in papier. Het wil de positie in de papieren markt behouden of zelfs versterken, via overnames. Toch hebben regionale kranten het moeilijk: tussen 2008 en 2012 daalde hun betaalde gedrukte oplage met bijna 12 procent. Tegelijk zakten de advertentieopbrengsten in.

undefined

Het hoofdkantoor van TMG, moederbedrijf van onder meer De Telegraaf. Beeld anp
Het hoofdkantoor van TMG, moederbedrijf van onder meer De Telegraaf.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden