Uitgevers elk apart te klein voor digitale snelweg

Reed Elsevier en Wolters Kluwer vinden zichzelf te klein om ieder afzonderlijk het digitale tijdperk te betreden. Hierdoor werden de fusiegepsrekken urgent....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

In Amerika kreeg Lexis Nexis, de databank van Elsevier, concurrentie van rivaal West. Door samen te gaan met Wolters Kluwer kan Lexis Nexis worden geïntegreerd met CCH, de Amerikaanse elektronische uitgever van Wolters Kluwer. 'Daar zijn de fusiebesprekingen waarschijnlijk begonnen', zegt analist André Moons van ING Barings.

Van de nieuwe combinatie is nu al circa 20 procent van de uitgaven elektronisch te raadplegen van een cd-rom of met behulp van een on-line dataverbinding. Voorlopig zijn vooral juridische databanken, reisgegevens en wetenschapsuitgaven digitaal beschikbaar, maar de komende jaren willen steeds meer industrietakken informatie elektronisch opvragen - in de eigen taal.

Reed Elsevier gaf in de eerste helft van dit jaar 28 miljoen pond (89 miljoen gulden) uit aan elektronische projecten, maar een goed gevulde portemonnee is niet voldoende om die digitalisering tot een goed einde te brengen.

Samenwerking is ook van belang, omdat de twee reuzen eigenlijk bestaan uit een enorme verzameling kleintjes. Wolters Kluwer staat in de financiële wereld bekend als kralenrijger, wegens zijn onstilbare lust tot mini-acquistities. 'Ons bedrijf is een flotielje van scheepjes met één admiraalsschip', vindt Wolters Kluwer-topman Brakel.

Het aantrekkelijke van de fusie is juist dat er vrijwel geen doublures zijn.

Mogelijke bezwaren dat de nieuwe combinatie een monopolie creëert in bepaalde landen wees Bruggink van de hand.

De fusie leidde op de beurs tot verwarring. De handel moest worden stilgelegd, omdat er misverstanden onstonden over de ruilverhouding.

Voor de fusie is ook een gecompliceerde contructie gekozen. De twee Nederlandse houdstermaatschappijen worden volledig samengevoegd. Voor Elseviers Britse partner Reed is het enige verschil dat zijn belang in het gecombineerde bedrijf zal afnemen tot 38,3 proccent van 52,9 procent. Elseviers belang in de nieuwe combinatie zal 34,2 procent, bedragen en dat van Wolters Kluwer 27,5 procent, tezamen 61,7 procent.

Er blijven dus twee beursnoteringen bestaan, één in Amsterdam voor Elsevier Wolters Kluwer, en één in Londen voor Reed International. De beursfondsen zijn samen weer eigenaar van alle werkmaatschappijen. Houders van een aandeel Wolters Kluwer krijgen 7,85 aandelen Elsevier. . Het aandeel Elsevier dat al tijden niet echt meer van zijn plaats kwam, werd maandag 4,70 gulden duurder op 33,10. Wolters Kluwer schoot 10,70 omhoog tot 265,70. Hierdoor zijn de aandelen Elsevier nog altijd bijna zes gulden ondergewaardeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden