Uitgeverij van kunstboeken Artimo weer failliet verklaard

De in kunst- en fotografieboeken gespecialiseerde uitgeverij Artimo in Amsterdam is weer failliet. Het faillissement is aangevraagd door Indofin Group, de investeringsmaatschappij die in juli 2003 nog een doorstart van de uitgeverij financierde na een vorig bankroet....

De aanvraag kwam voor de directeur van Artimo, Gijs Stork,als een complete verrassing. Hij geeft toe dat er financiëleproblemen waren. 'Maar bij een uitgeverij gaat nu eenmaal de kostvoor de baat uit. Kunstboeken zijn dure dingen om te maken.'

Bij Artimo verschenen veel boeken van internationaal werkendekunstenaars, onder wie Saskia Olde Wolbers, Tiong Ang, AliciaFramis en Jeanne van Heeswijk. Ook zaten er kunsttijdschriftenzoals FOAM-magazine, Re-Magazine, Useful Photography en Archisin de portefeuille.

Volgens Stork was met het afstoten van hetarchitectuurtijdschrift Archis enige tijd geleden al eenbelangrijke verliespost weggewerkt. Archis wordt tegenwoordigin eigen beheer uitgegeven. 'Maar er was kennelijk geen tijd meerom de tekorten weg te werken.' De curator van de faillieteonderneming wil geen commentaar geven.

Stork is inmiddels onder dak bij Veenman Drukkerijen inRotterdam. Daar wil hij een uitgeverij opzetten die nog lopendeprojecten zal veiligstellen, zoals boeken met werk van PhilipAkkerman en Coralie Vogelaar. Stork zal ook bekijken ofFOAM-magazine kan blijven verschijnen. De distributie vankunstboeken van onder meer buitenlandse uitgeverijen is alovergenomen. De winkel van Artimo aan de Elandsgracht inAmsterdam is voorlopig gesloten. Er zouden al plannen voor eendoorstart bestaan, zegt Stork.

Het vorige faillissement volgde nadat het bedrijf, in 1992als stichting opgericht, volop bezig was te verzelfstandigen. Datde investeringen destijds niet werden terugverdiend, werdtoegeschreven aan de economische recessie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden