NieuwsUitgeverij Pluim

Uitgeverij Pluim schenkt haar auteurs aandelen om band te versterken

De Amsterdamse literaire uitgeverij Pluim heeft een schrijvers­coöperatie in het leven geroepen. Oprichter Mizzi van der Pluijm, die eind vorig jaar als uitgever opstapte bij Atlas Contact, stelt een belang van 5 procent in haar onderneming ter beschikking van de 38 Pluim-auteurs. Die hoeven voor hun aandelen­pakket niet te betalen.

Vlaamse auteur Dimitri Verhulst die deel uitmaakt van het bestuur. Beeld ANP Kippa

Het bescheiden belang geeft de schrijvers de mogelijkheid een veto uit te spreken wanneer zij een fusie of overname van Pluim ongewenst vinden. Het bestuur van de coöperatie wordt voorlopig gevormd door de Vlaamse auteur Dimitri Verhulst en de Nederlandse auteur Lieke Marsman.

Via de coöperatie hoopt Pluim de band met zijn schrijvers te versterken. Die zouden zo minder snel naar een andere uitgeverij overstappen. Van der Pluijm voert als voornaamste reden voor de coöperatie aan dat het goed is ‘te luisteren naar wat schrijvers vinden in dit voor het boekenvak zo dynamische tijdvak’.

Verhulst ziet in de coöperatie een platform om ‘actief mee te denken over de toekomst, vanuit liefde voor de literatuur. We hebben behoefte om deel te nemen, in plaats van alleen maar te ondergaan.’ Als voorbeeld noemt hij de opmars van series: ‘Daar heeft de literatuur ook mee te maken, je krijgt mengvormen van boek en beeld.’ Discussies daarover kunnen plaatsvinden binnen de coöperatie, die hij omschrijft als ‘de 21ste-eeuwse versie van de literaire salon’.

Maar meer pragmatisch wordt de coöperatie ook, verwacht Verhulst: ‘We willen de armoede onder oudere schrijvers helpen te bestrijden.’ Ook ziet hij schrijvers de krachten bundelen op het vlak van hun boekhouding. ‘De betrokkenheid bij elkaar wordt groter. Ik voel me gedreven betere boeken te schrijven.’

Wil er van financiële steun aan schrijvers door de coöperatie sprake zijn, dan zal uitgeverij Pluim wel winst moeten maken. Of dat zo is, zegt Van der Pluijm nog niet te kunnen aangeven. Vooralsnog zijn er in tien maanden vier boeken uitgegeven. Van der Pluijm verwacht twintig titels in 2019 uit te geven. Dat de coöperatie over vermogen gaat beschikken, staat voor haar buiten kijf: ‘Alle uitgeverijen waar ik bij betrokken ben geweest, hebben altijd goed gedraaid.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden