Uitgaansgeweld neemt af mede dankzij inzet horeca

Voor het derde jaar op rij is het uitgaansgeweld in Nederland fors afgenomen. Registreerde de politie in 2010 nog ruim 7.500 gevallen van mishandeling en bedreiging in uitgaansgebieden, het afgelopen jaar waren dat er 5.862. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie, die de Volkskrant verkreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Jongeren in de rij bij een club in het centrum van Amsterdam.Beeld anp

Die geweldsafname is volgens een politiewoordvoerster voornamelijk te danken aan betere samenwerking tussen horeca, de politie en lokale overheden.

Zo beschikken surveillerende agenten in steden met veel geweldsincidenten over een speciaal 'horecatelefoonnummer', waarop direct wordt gereageerd als het wordt gebeld door een caféhouder die kampt met overlast.

Beter 'deurbeleid'
Ook een beter 'deurbeleid' draagt volgens de woordvoerster van de politie bij aan de toegenomen veiligheid. Caféhouders controleren beter op leeftijd en weigeren vaker klanten die beschonken zijn. Ook stoppen barlieden sneller met het verstrekken van alcohol aan 'mensen die al behoorlijk zat zijn'.

Daarnaast blijkt het horecaverbod effectief: 'Daarmee kunnen we kwaaie pieren die bij herhaling de fout ingaan tijdelijk of langdurig de toegang ontzeggen', benadrukt algemeen directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Horeca heeft meer verantwoordelijkheid
In ruim 70 procent van alle gemeenten wordt inmiddels intensief samengewerkt tussen politie, horeca en de lokale autoriteiten. In vergelijking met zo'n vijf jaar geleden is de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in uitgaansgebieden daarmee verschoven van de politie naar de horeca-ondernemers. Dit heeft volgens KHN-directeur Van der Grinten geleid tot een beter preventiebeleid.

Die preventie komt tot uiting in tv-spots als de waarschuwingen voor de gevaren van alcohol en campagnes waarin jongeren bijvoorbeeld worden gewaarschuwd dat ze beter niet met een dure telefoon in het openbaar kunnen bellen, om gewelddadige overvallen te voorkomen.

Slijters controleren beter
Staatssecretaris Van Rijn van VWS bevestigde dinsdag dat horecagelegenheden en slijters beter controleren of kopers van alcohol de juiste leeftijd hebben. Eind vorig jaar werd in gemiddeld 47 procent van de gevallen op alcoholleeftijd gecontroleerd, terwijl dat in 2011 nog 28 procent was. De onderzoeken vonden plaats voordat de alcoholleeftijd op 1 januari van 16 naar 18 jaar werd verhoogd.

Toch is het volgens de staatssecretaris voor minderjarigen nog te makkelijk om aan alcohol te komen, vooral via internet. Uit onderzoek met 15-jarige 'mystery shoppers' blijkt dat die in alle 1.410 gevallen via de digitale snelweg aan alcohol konden komen. 'Ik claim niet dat alles nu goed gaat', zegt directeur Van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland, 'maar dat we goed op weg zijn, zie je aan de dalende geweldscijfers die de politie heeft verstrekt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden