Tv-recensieGordon vs De Jong

Uiteraard sprong de tv meteen boven op de rel tussen Gordon en tv-critica Angela de Jong

null Beeld

In het spiegelpaleis van de media heb ik ooit voor mezelf een denkbeeldige grens getrokken bij het schrijven over andere tv-recensenten. Maar nu Gordon de oorlog heeft verklaard aan AD-collega Angela de Jong, tv-critica des vaderlands, ontkom ik er niet aan om mijn eigen principes te verloochenen. Omdat het iets fundamenteels blootlegt over onze mediacultuur.

De Jong schreef een kritische column over de strategie van John de Mol om met transfers als Wendy van Dijk en Gordon SBS 6 een grote zender te maken. Had hij dan niets geleerd van zijn mislukte avontuur met Tien? De Mol kon zich beter concentreren op het bedenken van sterke formats dan op het binnenhalen van sterren die al ‘op hun retour’ zijn.

Een valide punt, al weet De Jong natuurlijk niet of John de Mol niet net zo hard werkt aan nieuwe formats als aan het aantrekken van sterren – het een sluit het ander niet uit. Dat De Mol de oorlog niet gaat winnen met Wendy, zoals De Jong schreef, is dan ook een tamelijk voorbarige conclusie. Maar goed, verder een fair stukje.

Gordon, die onlangs bij DWDD De Jong al aanviel, raakte zwaar over zijn toeren en tikte een venijnige Facebook-post, waarin hij het niet kon laten om laag-bij-de-grondse opmerkingen te maken over een nachtelijk bezoekje aan de ijskast en De Jong ook nog eens een aandeel in de huwelijkscrisis van Wendy van Dijk en Erland Galjaard in de schoenen schoof.

Uiteraard sprong de tv er meteen bovenop, altijd gretig om het over zichzelf te hebben, liefst in debatvorm. DWDD kondigde het affiche Gordon vs Angela aan. 6 Inside en RTL Boulevard stuurden camera’s op de betrokkenen af. Gordon herhaalde zijn argumentatievrije haat en De Jong zei dat ze niet in een wereld wilde leven waar Gordon mocht bepalen wat een columnist moest schrijven.

6 inside stuurde camera’s op de betrokkenen af.  Beeld SBS 6
6 inside stuurde camera’s op de betrokkenen af.Beeld SBS 6

Enfin. Gordon had ondertussen naar zijn ‘onderbuik’ geluisterd en DWDD afgezegd – weg debat. Bij 6 Inside kwam Albert Verlinde nog met een onthulling over de ‘verborgen dubbele agenda’ van De Jong. Sinds De Persgroep een deal met RTL over branded content zou hebben, beweerde hij, zou De Jong veel positiever over RTL zijn gaan schrijven.

Toch even nagegaan: sinds die deal in oktober schreef De Jong 14 keer over RTL, waarvan vijf keer positief (vooral over The Rotterdam Project en Paul de Leeuw, zoals meerdere critici), drie keer neutraal en zes keer kritisch. Een ongefundeerd en lachwekkend verwijt dus.

Zo wordt een mediacyclus gedomineerd door onzin, persoonlijke aanvallen en non-argumenten. En niemand – nee, ook ik dus niet – zegt op een redactie: we slaan dit over. Nee, wat reuring veroorzaakt is vanzelfsprekend onze aandacht waard, en zal zo, ongeacht de kwaliteit of legitimiteit, nog groter worden.

En of het de kijker interesseert, ik betwijfel het. Het zijn vooral de mediamakers die erdoor gegrepen worden en zo hun zelfvoorzienende ecosysteem blijven voeden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden