Uiteindelijk slaat de ontroering in Othello toe

De Sutters Othello is ontroerend in zijn naïviteit en Michaël Pas' Jago is geestig en sluw in deze nieuwe Shakespearevertaling.

Scène uit Othello.Beeld Ben van Duin

Hoe vlot er ook wordt gespeeld, af en toe wreekt zich dat voor alle scènes ruim de tijd is genomen.

Het publiek in het Openluchttheater van Valkenburg laat geregeld een kort geroezemoes horen. Het is ook niet niks wat Othello zo af en toe naar zijn hoofd krijgt geslingerd. Jibbe Willems maakte voor Toneelgroep Maastricht een nieuwe vertaling van Shakespeares stuk, mooi, modern en niets verhullend waar het de discriminerende toon betreft. Voor de Moor Othello, in Venetië gewaardeerd om zijn militaire verdiensten, hebben vriend en vijand toch een hoop rare namen paraat.

Koen De Sutter vertolkt de titelrol in deze enscenering van Servé Hermans met twaalf acteurs en muzikanten uit Nederland en Vlaanderen. Met Michel Sluysmans voert Hermans sinds januari de artistieke leiding over Toneelgroep Maastricht; Sluysmans speelt hier de sullige Roderigo, hopeloos verliefd op de lieftallige Desdemona (Julia Akkermans), Othello's vrouw.

Iemand die het zo goed voor elkaar heeft en dan ook nog zwart is, die moet oppassen. Complot stapelt zich op complot, onder leiding van Jago, Othello's vaandrig - met desastreus gevolg. De scènes die voorafgaan aan dat droeve slot zijn talrijk en Hermans en zijn ploeg nemen de tijd. Hoe vlot er ook wordt gespeeld, af en toe wreekt zich dat. De Sutters Othello is ontroerend in zijn naïviteit en Michaël Pas' Jago is geestig en sluw, maar tegen het einde zoeken ze toevlucht tot bekende lachjes, grimassen en lichaamstaal.

De Valkenburgse locatie is stemmig, maar wordt verder niet echt benut; waarschijnlijk omdat de voorstelling gaat touren langs plekken waar de omstandigheden anders zullen zijn. De vuurvliegjes die zich tijdens de première lieten zien, gaven het geheel een feeërieke sfeer. Fraai is ook de muziek van onder anderen Monteverdi en John Dowland. En dan slaat uiteindelijk de ontroering toe, als Desdemona Othello in de dood omarmt.

Othello. Theater. Othello van Shakespeare door Toneelgroep Maastricht. Regie: Servé Hermans. Openluchttheater Valkenburg, 26/6. Hier t/m 11/7.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden