RecensieNederlands Danstheater

Uitdagende grapjes maken van Soir Historique van Nederlands Danstheater 1 een fraai drieluik ★★★★☆

Het is een fijn weerzien met het excentrieke danstheater van Gabriela Carrizo.

Annette Embrechts
Aperture van Edward Clug door Nederlands Dans Theater 1. Beeld Rahi Rezvani
Aperture van Edward Clug door Nederlands Dans Theater 1.Beeld Rahi Rezvani

Drie keer op één avond een dansstuk over mensen die elkaar treffen in een kamer; drie keer in een andere ontmoetingsruimte; drie keer excelleren dansers in heerlijk verschillende motoriek. Met wel in elke choreografie perfect getimede speldenprikjes. Uitdagende grapjes die Soir Historique van Nederlands Danstheater 1 tot een fraai drieluik maken, waar details ertoe doen en de kamer van kleur verschiet: van publiek naar privé.

In de reprise van The Missing Door (2013) zien we een set in een (film)set: de vervreemdende gebeurtenissen in een smaragdgroene hotelkamer met 5 deuren beginnen met een weggesleept vrouwenlijk en onwikkelen zich terug in de tijd. Toch kloppen oorzaak en gevolg nooit in dit fascinerend excentrieke danstheater van Gabriela Carrizo. Een fijn weerzien, zoals met de lenige dame die uit een stoelzitting verschijnt en de vrouw die knap naast haar hakken zwalkt.

Dat aangename weerzien geldt ook voor het vijftig jaar oude Situation (1970) van Hans van Manen. Mannen in spijkerbroeken en vrouwen in mini-jurkjes betreden een kale ruimte, betegeld met ruitjespapier en een (toen hippe!) cijferklok met flipkaartjes. De dansers etaleren typische Van Manen-motoriek: armen schuin omhoog, handen op heupen, borst prominent vooruit. De gein zit in machtsspelletjes: een ‘dirty smile’ naar een partner, een deur in een gezicht gesmeten, een broek vernederend opengeritst.

In het derde deel, de nieuwe lucide choreografie Aperture van gastchoreograaf Edward Clug, geven slechts vier linten kamerhoeken aan. Eerst ontmoeten drie paren elkaar stijlvol afstandelijk. Langzaam worden we voyeur, doordat ze speels verleiden met slipjes, panty’s en jurkjes die meer dan rekbaar blijken. Evenals de dansers.

Dans

Soir Historique

★★★★☆

Door Nederlands Dans Theater 1, met The Missing Door van Gabriela Carrizo, Situation van Hans van Manen en Aperture van Edward Clug

5/12, Internationaal Theater Amsterdam. 18/12, Parkstad Limburg Theaters, 20 en 21/12 in Zuiderstrandtheater, Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden