Uitbundige parabel over verlangen

Persis Bekkering

In Europa regeren de nazi's. Joden proberen het continent te ontvluchten. In Palestina moeten twee joden vluchten om een banalere reden: de gulle reus Zeëv Feinberg heeft de vrouw van de slager verleid, zijn muizige vriend Jacob Markovitsj is medeplichtig, en nu wil de echtgenoot de twee aan zijn mes rijgen. De zionistische ondergrondse biedt een vernuftige uitweg door hen naar Europa te verschepen. Daar trouwen ze beiden een joodse vrouw, zodat deze naar Palestina kan emigreren. Bij thuiskomst staat een rabbi klaar om de huwelijken te ontbinden. De mannen zijn voorlopig gered en doen tegelijkertijd een heldendaad voor het joodse volk.

Markovitsj is echter zo verliefd geworden op zijn nep-eega Bella, dat hij weigert haar los te laten. Tot haar verdriet zal ze vanaf dan gebonden zijn aan deze oninteressante man.

Worstelende personages

Eén nacht, Markovitsj, de debuutroman van de Israëlische Ayelet Gundar-Goshen (1982), is een uitbundige, lichtvoetige parabel waarin verlangende, jaloerse, worstelende personages symbool staan voor de vrijheidsstrijd van een natie. Zoals Markovitsj naar de koppige Bella verlangt, zo verlangen de joden naar het stukje aarde in Palestina. 'En denk je dat dit land ons wil? Denk je dat het onze liefde met liefde beantwoordt? Kletskoek! Het kotst ons keer op keer uit, het stuurt ons naar de hel, hakt genadeloos op ons in.'

Gundar-Goshen blijft weg van het politieke vraagstuk door Markovitsj een antiheld te maken en het verlangen centraal te stellen. De vele personages stromen over van zinnelijkheid en luidruchtige nachten sieren haast elke pagina. Verlangen is wat mensen drijft en dat is waarom mensen met elkaar strijden, lijkt Gundar-Goshen te zeggen. Ook door mythisch, soms magisch-realistisch proza ontstijgt de vertelling het lokale en wijst ze op het universele. Helaas blijven de personages schematisch, het zijn stripfiguren. Als het allemaal toch eens zo simpel was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden