Tv-recensieEmma Curvers

‘Uit mijn keuken’ stopt de favoriete smaken van Omroep Max in de mixer

null Beeld
Emma Curvers

De zomer kan niet lang genoeg duren, bij Omroep Max. Na zomerhits als Denkend aan Holland en We zijn er bijna!, kon er op de valreep nog één goedgemutst kuierprogramma bij: Uit mijn keuken, waarin vijf stellen komen eten in elkaars huiskamerrestaurant, met aan het eind van de week een winnend stel.

Nou is het al best een taak de kandidaten van Uit mijn keuken uit elkaar te houden, maar tot overmaat van ramp heten ook nog drie van hen Marianne en twee Ronald. Donderdagavond gingen alle Mariannes en Ronalds eten in het Gelderse Lochem bij Liesbeth en Theo, die een Noord-Afrikaans diner zouden bereiden. Marianne (van Ronald) verwacht een totaalplaatje: ‘Ik ga letten op het eten, en de sfeer.’ Ronald: ‘Het is belangrijk hoe de sfeer is, en uiteraard het eten ook wel.’

Uit mijn keuken stopt een aantal favoriete smaken van Max in de mixer: de bloedfanatieke amateurs die hun hobby naar een hoger plan tillen uit Heel Holland Bakt, gewone mensen die elkaars smaak en standaarden keuren uit Bed and Breakfast, plus de huishoudelijke alledaagsheid uit We zijn er bijna!.

Liesbeth en Theo in ‘Uit mijn keuken’. Beeld
Liesbeth en Theo in ‘Uit mijn keuken’.

Liesbeth gaat olijven kopen, Theo haalt een doekje over de wc. ‘O jee, Liesbeth’, zegt Theo voor de gasten arriveren, ‘ik zie hier een ontzettend spinnenweb zitten!’ Liesbeth schrikt. ‘Dan zullen de gasten wel denken...’ Wat de gasten zullen denken, dat is de vraag die de koks en kijkers van Uit mijn keuken bezighoudt.

En, wat dachten ze? De enige thuiskok die wat ferme kritiek uitdeelt, is de van origine Italiaanse Donatella. Zo zei ze woensdag, over het Italiaanse eten dat Marianne (die van Mark) haar had voorgezet: ‘Ze heeft erg haar best gedaan om Italiaans te koken.’

Zou de strijd in een kookshow op een andere zender worden opgevoerd (zoals in het eerder op Net 5 uitgezonden Smaken Verschillen, met dezelfde opzet), met de wellevende koks van Max blijft alles en iedereen leuk, heerlijk en mooi, alsof ze straks nog samen op groepsreis moeten in We zijn er bijna!. Het is een opluchting als culinair journalist Petra Possel af en toe wat klare taal spreekt.

Elk etentje wordt uitgesmeerd over een aflevering van drie kwartier. Toch scoort Uit mijn keuken aardig met rond de 500 duizend kijkers – of het programma een vervolg gaat krijgen na de zomer, als De Wereld Draait Door weer begint op hetzelfde tijdstip, is nog niet bekend.

Nu is het nog heel even de lange, lome zomer van Max. Theo vraagt zich op enig moment af waar de kommen zijn gebleven. Er klinkt een kolderiek plok-plok-plok-muziekje. Verdraaid, de kommen had Liesbeth al op tafel gezet. Ene Ronald: ‘We stonden in de startblokken om iets te krijgen in de kom, toen werden de kommen weggehaald. Dus ja… dat was een teleurstelling.’

Of Liesbeth en Theo desondanks tot beste koks worden uitgeroepen zal vanavond blijken, maar de kans is groot dat de winnaar toch een Marianne is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden