Uit je dak van getap op sneakers

Ze doen niet veel en dat is hun kracht. Rustig en ingetogen vlinderen ze uit over de vloer van het witte atrium van het Haagse stadhuis....

Annette Embrechts

The Butterfly Project van choreograaf Shusaku Takeuchi is een prachtige illustratie van de bekende frasering van de chaostheorie: een klapwiekende vlinder in China kan een orkaan in Texas veroorzaken. Hier op locatie in de open stadhuishal, veroorzaakt die vloed witte vlinders een storm aan emoties. De moeders met blik op oneindig en hun frêle dochters aan hun hand ontroeren doordat ze de lucht in trilling brengen met simpele bewegingen zoals gefriemel van vingers. Eén geknakte vlinder – met gebroken vleugels – imponeert extra: een meervoudig gehandicapte vrouw op een wit versierd rolstoelbed declameert teksten via een rietje. De zoete woorden over dromen en vrede doen naïef aan, zoals ook de lengte van sommige scènes aan de lange kant is. Dat vergeef je Shusaku nu hij weer op zijn best is in het bespelen van de toeschouwer en de ruimte. De ijle stemmen van het kinderkoor, de bedwelmende live rock van elektrische gitaren, het versluierende lichtplan en de gebundelde energie van alle dansers maken dit sprookjesachtige project tot een imponerend schouwspel.

Totaal anders maar minstens zo imponerend is het Europese debuut van de Raw Dance Company uit Australië. Vijf stoere jongens tappen op hun met ijzers beslagen sneakers een scala aan funky ritmes. Ze glijden in een spagaat, turnen een salto achterover, maken geintjes door in een glitterjurk te paraderen en delen speldenprikken uit naar de Ierse folktap van Lord of the Dance. Vijf even flexibele muzikanten leggen dit elastische vijftal spannende beats aan hun voeten. Met human beatboxer Tom Jones aan kop die een compleet orkest uit zijn longen en stembanden tovert. Nergens wordt deze tot in de puntjes geregisseerde show gelikt. Geen wonder dat de zaal vol tieners én ouders compleet uit zijn dak ging. Tot en met zaterdag is dit ontwapenende fenomeen te aanschouwen in het Holland Dance Festival. Daarna wordt het wachten op een Europese tournee. Én op de eerste tapveldjes die slimme wethouders neerleggen bij hangplekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden