NieuwsKinderboeken

‘Uit elkaar’ van Bette Westera wint Gouden Griffel, Penseel naar ‘Hup Herman!’ van Yvonne Jagtenberg

Een lichtvoetige dichtbundel over scheiden, Uit elkaar van Bette Westera, wint de Gouden Griffel voor het best geschreven kinderboek. De Gouden Penseel voor het best geïllustreerde kinderboek gaat naar Yvonne Jagtenberg voor het knorrige prentenboek Hup Herman!

Bette Westera (rechts) wint de Gouden Griffel voor het beste geschreven kinderboek. Beeld Janus van den Eijnden
Bette Westera (rechts) wint de Gouden Griffel voor het beste geschreven kinderboek.Beeld Janus van den Eijnden

Dat is zojuist bekendgemaakt in het Jeugdjournaal. De uitreiking vindt normaal plaats tijdens het feestelijke Kinderboekenbal, maar is dit jaar vanwege coronamaatregelen alleen te zien op televisie. De auteurs zijn thuis verrast met hun prijs.

Uit elkaar van Bette Westera (1958) bevat verdrietige, verwarrende, verbazende, nieuwsgierige en hilarische gedichten over afgelopen relaties. De dichtbundel wordt door de jury ‘een caleidoscopische blik op de liefde’ genoemd en was een uitgesproken favoriet voor de hoogste kinderboekenbekroning. In het voorjaar won het boek al de Woutertje Pieterse Prijs.

Uit elkaar wint niet alleen vanwege de kwaliteit van de gedichten, maar heeft ook een bijzonder uiterlijk. Opvallend is het binnenwerk, dat ingenieus in elkaar is gestoken met dubbelgevouwen bladzijden en een uitgekiende typografie. De illustraties van Sylvia Weve (1954) zijn tegelijkertijd bekroond met een Zilveren Penseel.

null Beeld

De Gouden Penseel gaat naar Hup Herman! van Yvonne Jagtenberg (1967), die de prijs voor de tweede keer op rij wint. Vorig jaar stond ze met Mijn wonderlijke oom op het erepodium, een heel persoonlijk prentenboek over haar held, de filmmaker Jacques Tati. Dit keer laat ze zien dat ze op hetzelfde niveau ook met een veel aardser onderwerp uit de voeten kan.

Hangbuikzwijn Herman is de beste in modderen en wroeten, maar hij laat zich toch opjagen door opschepperige kippen en begint aan een wedstrijd waarin hij iedereen verslaat. Om vervolgens toch weer te eindigen op zijn lievelingsplek: in de modder. De jury noemt het ‘een boek dat zich steeds weer laat voorlezen en ook de volwassen lezer een uitermate goed gevoel oplevert’.

Yvonne Jagtenberg wint de Gouden Penseel voor het best geïllustreerde kinderboek. Beeld Janus van den Eijnden
Yvonne Jagtenberg wint de Gouden Penseel voor het best geïllustreerde kinderboek.Beeld Janus van den Eijnden

Zilveren Griffels

De Griffeljury reikt verder elf Zilveren Griffels uit, die al eerder bekend zijn gemaakt. Ze gaan naar Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt van Edward van de Vendel, Bizar van Sjoerd Kuyper, Naar de overkant van Wouter Klootwijk, Het werkstuk van Simon van der Geest, De man met de zeegroene ogen van Koos Meinderts, Tijger van Jan Jutte, Dit is geen Cobra van Bette Westera en Sylvia Weve, Niemand ziet het van Dolf Verroen, Het geheime boek van Sinterklaas van Floortje Zwigtman en Toen het oorlog was, 1939-1945 van Annemiek de Groot, Roos Jans, Juul Lelieveld en Liesbeth Rosendaal. De jury deelde daarnaast acht Zilveren Penselen en 28 eervolle vermeldingen uit, de zogenaamde Vlag en Wimpels.

De Gouden Griffel wordt uitgereikt aan de vooravond van de 66e Kinderboekenweek, die duurt tot en met 11 oktober en dit jaar ‘En toen?’ als thema heeft. Uit elkaar verscheen bij uitgeverij Gottmer, Hup Herman! bij uitgeverij Rubinstein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden