Uit een exotische opera

De muziek en de tv-commercial: het is de bedoeling dat ze elkaar versterken, maar soms ontstijgt het liedje de reclame....

Koen Schouten

Nummer: Bloemenduet uit Lakmé

Componist: Léo Delibes

Reclame: Peugeot 407 Coupé

Cd: o.a. door Natalie Dessay (EMI)

Je hebt van die nummers die maar blijven terugkeren in reclames. Hetzogeheten Bloemenduet voor sopraan uit de opera Lakmé is er een van. Hetzat onder meer in spots van British Airways, een meubelzaak en deverkeersveiligheidsorganisatie 3VO. In die laatste spot werd het muziekstukruw en naargeestig onderbroken door het geluid van een botsende auto.

In zijn nieuwste gedaante begeleidt het Bloemenduet een geblindeerdebolide die soepel en mysterieus door een stad glijdt, een Peugeot 407Coupé. Over straat lopen alleen maar jonge vrouwen, druk op weg van ofnaar kantoor. Maar dan zwaait de deur van de auto open en kijkt een meisjeopgewonden en verschrikt in de camera. Het beeld gaat op zwart. Men areback, is de slogan. Juist.

Inhoudelijk heeft de muziek niets met de reclame te maken. De enigelink: Peugeot is Frans, en de componist Léo Delibes ook. Hij behoort niettot de top van muzikale genieën - in de meeste klassieke handboeken wordtnauwelijks over hem gerept. Toch werd hij gerespecteerd, vooral vanwegezijn melodieuze, sprankelende en doortimmerde balletmuziek. Hij schreef ookopera's, waarvan het komische Le roi l'a dit (1873) en het serieuzerLakmé, in 1883 voor het eerst uitgevoerd, de bekendste zijn.

Het onderwerp van Lakmé is gebaseerd op een autobiografische roman vanPierre Loti over zijn liefde voor een Tahitiaanse die door cultuurverschilis gedoemd te mislukken. In het boek drinkt de vrouw zich dood. Voor deopera is de situatie verplaatst naar India - een liefdesdrama over eenhindoe en een Britse kolonialist. In plaats van aan drank, sterft Lakméaan de in de aria bezongen daturabloem. In werkelijkheid is de bloem nietgiftig.

Eind 19de eeuw was het mode om opera's een exotisch tintje te geven.Delibes deed dat ook in zijn muziek voor Lakmé, hoewel er weinigauthentieke Indiase klanken in te bespeuren zijn. Het gaat meer om desfeer.

De hoog meanderende melodie maakt het Bloemenduet een dankbaar stuk voorcoloratuursopraan. Toch word het buiten Frankrijk zelden uitgevoerd. InNederland behoort de muziek tot het populair-klassieke repertoire dat inde jaren vijftig en zestig veel op de radio werd gedraaid, maar nunauwelijks meer te horen is. Net als bijvoorbeeld de muziek uit DeParelvissers dankt Lakmé zijn populariteit aan het veelvuldige gebruik infilms en op televisie, en nauwelijks aan de concertpraktijk. Wel zijn ertalloze uitvoeringen op cd. Een goede is die van Natalie Dessay uit 1998.

Koen Schouten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden