Documentaire

U.S. Vs John Lennon, The

Heilig geloof in een betere wereld

Ronald Ockhuysen

In The U.S. vs. John Lennon laten David Leaf en John Scheinfeld zien hoe John Lennon tussen 1966 en 1976 zijn bekendheid gebruikte om zijn pacifistische idealen te verspreiden. De documentaire, waarin onder anderen Gore Vidal, Noam Chomsky en de voormalig presidentskandidaat George McGovern als getuigen optreden, ontvouwt hoe de Amerikaanse overheid Lennon begin jaren zeventig als een staatsgevaar beschouwde. Er werd zelfs, met goedkeuring van president Nixon, een scenario gemaakt om de Brit het land uit te werken.

Die feiten zijn allerminst nieuw, maar de kwaliteit van de documentaire zit in de presentatie ervan. De film maakt tastbaar hoe hoop en idealisme worden gesmoord in angst en politieke belangen.

Vanzelfsprekend gaat The U.S. vs. John Lennon ook over Lennon zelf, die verbeten vecht tegen zijn imago van zweverige, verwende popmiljonair. Hij spreekt zich openlijk uit tegen de oorlog in Vietnam, en geeft acte de présence tijdens manifestaties met een explosieve, politieke lading zoals het John Sinclair Freedom Rally - enkele dagen nadat Lennon op dit protestconcert een liedje heeft gezongen wordt John Sinclair, in de gevangenis wegens marihuanabezit, vrijgelaten.

The U.S. vs. John Lennon is een tijdsdocument waarin het heilige geloof in een betere wereld de hoofdrol opeist. Het is ontroerend honderdduizenden mensen Give Piece a Chance te horen zingen zonder een zweem van ironie of cynisme.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden