Typhoon in Amerika: hoogstens een kwart van de droom van Dr. King is bereikt

Haro Kraak. Beeld
Haro Kraak.

De eerste is hij niet, meen ik, die voor de publieke omroep naar Amerika gaat. Even tellen. Eva Jinek, Eelco Bosch van Rosenthal, Maarten van Rossem en Frans Bauer gingen rapper Typhoon de afgelopen jaren voor. Nogal een opgave dus, om wat toe te voegen aan de afdeling Amerikanistiek van de NPO.

Gelukkig heeft de 33-jarige rapper – in tegenstelling tot Bauer en zijn Mariska, die zich als toeristen laten bijspijkeren door wat usual suspects – een scherpe insteek gekozen voor Typhoon in Amerika (EO): vijftig jaar na de moord op Martin Luther King gaat Glenn de Randamie, zijn echte naam, in de VS kijken wat er van diens droom terecht is gekomen.

Terwijl Bauer in zijn vierde aflevering zaterdag, ik verzin dit niet, in een grijs trainingspak als Rocky een hoge trap op rende in New Jersey (dus niet eens de echte trap in Philadelphia) en met ‘Maris’ een selfie maakte met de skyline van New York op de achtergrond (‘We zijn net Chinezen’), ging Typhoon donderdag in zijn eerste aflevering naar Boston.

Hij volgde in de voetstappen van zijn voorvader, Cornelius Abraham de Randamie, die als Surinaamse slaaf naar Boston vluchtte. Daar ging hij wonen bij David Walker, auteur van een beroemd manifest tegen slavernij uit 1829. Typhoon vond het graf van de vrouw van Cornelius en bezocht de kerk waar zij trouwden – vermoedelijk keek de redactie van Verborgen Verleden jaloers toe.

In Baltimore – een van de gewelddadigste steden van Amerika, zoals kijkers van The Wire weten – sprak Typhoon met moeders van neergeschoten zonen en deed hij mee aan een demonstratie tegen racisme. Hij was voortdurend bedachtzaam en innemend – al had hij ook een kritische vraag mogen stellen aan de anti-racismeactivisten.

Al met al kreeg je het idee dat de situatie tamelijk uitzichtloos is in Amerika. Een moeder van een vermoorde zoon zei dat er hoogstens een kwart van Dr. Kings droom bereikt was.

Een andere dertiger zocht voorafgaand op NPO 3 ook naar het verleden in het heden. In Nicolaas op Oorlogspad (VPRO) onderzoekt Nicolaas Veul (34), bekend van Beestieboys, Super Stream Me en Oudtopia, wat de Tweede Wereldoorlog nog betekent – ook al zo’n onderwerp waar je misschien eerder iets over hebt gehoord.

Veul deed mee aan een bloedserieuze ‘reenactment’ van de slag in Normandië, schoot virtuele nazi’s dood tijdens een Call of Duty-gametoernooi en ging met de 97-jarige Brit John Jeffries, die in 1944 een van de paratroopers tijdens Operation Market Garden was, parachutespringen. De vorige keer werd hij in zijn achterste geschoten, nu landde Jeffries zonder kleerscheuren.

Iets nieuws leerde je er niet van, maar het was wel mooi gemaakte televisie, die inzichtelijk maakte hoezeer naïeve jonge mensen kunnen verlangen naar oorlog. Zoals een nepsoldaat met een klappertjesgeweer in Normandië stoer oorlogscorrespondent Michael Herr citeerde: ‘Als oorlog alleen maar hels was en niets anders zouden mensen geen oorlog meer voeren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden