AlbumrecensieLichthuis

Typhoon heeft zijn zoektocht naar geluk meesterlijk muzikaal vormgegeven ★★★★☆

Proxy_Gijsbert Proxy_Kamer
Typhoon in de Ziggo Dome in 2016.  Beeld ANP
Typhoon in de Ziggo Dome in 2016.Beeld ANP

Meer dan zes jaar hebben we op de opvolger van Typhoons Lobi da Basi moeten wachten. Maar het resultaat is ernaar. Lichthuis, het derde album dat Glenn de Randamie (36) als Typhoon uitbrengt is muzikaal en tekstueel net zo allesomvattend en ambitieus als de veel gelauwerde voorganger.

De maker is ervoor wel door een diep dal gegaan, maar vindt uiteindelijk verlossing. Zijn zoektocht staat centraal in tien liedjes, die Typhoon al rappend en zingend knap tot een verhaal vormt. ‘Ik wil niet meer vechten met die stemmen in mijn kop’, opent hij in Oud licht. Om in het laatste liedje, als het ‘kronkelpad’ hem naar het ‘Lichthuis’ heeft geleid vast te stellen: ‘Het is mooi, het is rond, ik zie je.’ Onderwijl zingt de soulvolle gospelstem van Michelle David hem toe.

null Beeld

De zoektocht naar geluk zat vol met twijfels, en die weet Typhoon vaak meesterlijk muzikaal vorm te geven. Met gospelkoortjes (‘Alles is gezegend, misschien komt alles goed’), kletterend koperwerk en subtiel gedoseerde elektronica. De productie van Dries Bijlsma is om door een ringetje te halen. Elk liedje heeft een andere kleur en een ander tempo. Typhoon is dan weer een ‘walvis in een vissenkom’, voelt zich in het opzwepende Botoman een ‘zwarte man in een witte wereld’, ligt graag ‘lepeltje lepeltje met God’, danst lieflijk een bossa nova met Roosbeef (‘heeft je moeder ons al door’) en krijgt van Wende Snijders een schop onder de kont in De stad.

Tegen het einde wordt de betovering even verbroken. De spanning in het lange, muzikaal zoekende Niemand kan blijven wordt niet ingelost. Als dan na de woorden ‘God S.O.S’ en ‘Amen’ in het volgende liedje Walnootboom Typhoon wordt onthaald door Paskal Jakobsen die ‘Je bent op tijd’ zingt, is dat even schrikken. De zanger van Bløf als God? Dat nemen we zelfs van Typhoon niet aan.

Typhoon

Lichthuis

Pop

★★★★☆

Top Notch/Universal

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden