Twitter doet steeds meer zelf, broodroof voor ontwikkelaars

Twitter gaat zelf links verkorten. Links naar websites die via de Twittersite worden gedeeld, worden automatisch ingekort tot een kortere link, zodat er meer ruimte is voor tekst. Voor de vele andere partijen op de markt, zoals Bit.ly en TinyUrl, die al jaren geleden deze behoefte vervulden, heeft dit waarschijnlijk desastreuze gevolgen: hun markt valt grotendeels weg.

Twitter © ANP Beeld null
Twitter © ANP

Het is het zoveelste voorbeeld van hoe Twitter het gras voor de voeten wegmaait van de derdepartij-applicaties. Deze applicaties zijn medeverantwoordelijk voor het grote succes van Twitter, dat in het begin zeer eenvoudig was en alleen een aantal basisfunctionaliteiten aanbood.

Open systeem
Twitter, opgericht in 2006, was het succesvolste voorbeeld van een open systeem, waarbij andere ontwikkelaars vrijelijk van de data van Twitter gebruik konden maken om nieuwe diensten mee te ontwikkelen. Twitter groeide veel sneller dan dat het bedrijf aankon en alle technische middelen gingen naar het vergroten van de capaciteit om de enorme stroom aan Twitterberichten te kunnen verwerken. Twitter was dus allang blij dat enthousiaste ontwikkelaars over de hele wereld slimme diensten bedachten om Twitter leuker en makkelijker te maken.

Maar de liefde is voorbij. Het begon met de aankoop van een externe zoekmachine voor tweets, waarvan de technologie snel werd geïntegreerd in de Twittersite. Hierna lijfde Twitter één van de tientallen mobiele clients in, leuk voor de gelukkige client die werd overgenomen, maar minder leuk voor de tientallen diensten die plotseling overbodig waren.

Smaak te pakken
Nu heeft Twitter de smaak te pakken en heeft het Tweetdeck opgekocht om te kunnen multitweeten. Vorige week werd bekend dat Twitter ook zelf het posten van foto's en video's mogelijk gaat maken. Waarschijnlijk is dit de vrucht van een deal met Apple, tijdens de jaarlijkse WWDC-keynote maandag werd bekend dat met het nieuwe besturingssysteem voor iPhones en iPads het mogelijk wordt om direct vanuit de camerafunctie foto's op Twitter te zetten. Dit maakt succesvolle diensten zoals TwitPic overbodig. Deze dienst heeft zijn verdienmodel volledig op Twitter gebaseerd. Volgens Twitter maakt 90 procent van de Twitteraars niet meer gebruik van een derdepartij-applicatie zodra Twitter de functionaliteit zelf aanbiedt.

In maart stuurde Twitter al een e-mail naar derdepartij-ontwikkelaars met een waarschuwing dat dat ze niet langer hoefden te proberen om conventionele Twitter-client toepassingen te bouwen. Twitter zei ten behoeve van een betere en meer consistente ervaring voor Twitteraars meer controle over de dienstverlening te willen.

Broodroof
Veel ontwikkelaars reageerden woedend: Twitter doet aan broodroof en ploeterende ontwikkelaars krijgen stank voor dank voor het bouwen van al die applicaties, meenden zij. Maar belangrijker nog: het toont de kwetsbaarheid aan van het opbouwen van een bedrijf bovenop een platform dat in bezit is van één commercieel bedrijf.

Er worden steeds vaker vraagtekens gezet bij de duurzaamheid van het model, dat desondanks floreert in de internetbranche. Zo bouwen veel bedrijven bovenop Facebook. Zynga, dat sociale games maakt en vorige week een aanvraag voor een beursgang indiende, is een goed voorbeeld van een miljoenenbedrijf dat voornamelijk is gebaseerd op Facebook. Als Facebook besluit iets te veranderen, zou Zynga zomaar zijn bestaansrecht en inkomsten kwijt kunnen zijn.

Ook Apple is heer en meester over de duizenden app-ontwikkelaars. Toen het bedrijf enige tijd geleden besloot geen erotisch getinte applicaties meer toe te laten in de App Store, stortte de markt van de makers hiervan in. In ruil voor het gebruikmaken van een open platform, zijn ontwikkelaars afhankelijk van de grillen van hun broodheer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden