Twijfel over opvolger To Kill a Mocking Bird

Dinsdag werd de literaire wereld verrast met de mededeling dat er op 14 juli een vervolg zal verschijnen op de uit 1960 stammende klassieker To Kill a Mocking Bird van de Amerikaanse schrijfster Harper Lee (88). De titel van het nieuwe werk: Go Set a Watchman.

Harper Lee, 1962. Beeld
Harper Lee, 1962.Beeld

Dit 'vervolg' is eigenlijk de originele bron van de wereldberoemde roman, waarvan veertig miljoen exemplaren zijn verkocht. Lee schreef het boek in de jaren vijftig. Een deel van de roman bestond uit de terugblikken van het personage Jean Louise Finch, bijnaam Scout, op een gebeurtenis in haar jeugd, in de jaren dertig.

Die terugblikken vertelden het verhaal van een zwarte man die wordt beschuldigd van verkrachting van een blank meisje. Een blanke advocaat verdedigt hem voor de rechtbank, en hoewel zijn onschuld duidelijk is, wordt hij schuldig bevonden.

Omdat Lee's toenmalige redacteur Scouts terugblikken het interessantste deel van de roman vond, vroeg hij de auteur het boek te herschrijven, nu verteld vanuit het perspectief van een jonge Scout in de jaren dertig. Dat werd To Kill a Mocking Bird.

Jarenlang was Lee ervan overtuigd dat het 'moedermanuscript' van haar bestseller weg was. Vriendin en advocate Tonja Carter vond het een aantal maanden geleden in Lee's archieven, tezamen met het originele typoscript van To Kill a Mocking Bird.

Scepsis

Nadat Carter het manuscript aan verschillende mensen had laten lezen, wist ze Lee te overtuigen dat het boek de moeite waard was te worden uitgegeven. Naar verluidt concentreert het verhaal zich op de relatie tussen Scout en haar vader in de roerige jaren vijftig, gedurende de opkomst van de burgerrechtenbeweging.

Naast euforische reacties heeft het nieuws van de op handen zijnde publicatie inmiddels ook tot een zekere scepsis geleid. Waarom zou de inmiddels vrijwel geheel dove en blinde Lee, die altijd beweerde slechts één roman in zich te hebben, geen interviews gaf en nimmer het woord wenste te voeren bij het vele eerbetoon dat haar ten deel viel, nu ineens instemmen met de publicatie van een 'geplunderd' manuscript?

Lee's biograaf Charles J. Shields heeft ernstige twijfels: 'We moeten afwachten wat Harper Lee is zonder sterke redacteurshand. Veel van Go Set a Watchman is terechtgekomen in To Kill a Mocking Bird. Misschien het beste.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden