Twijfel over druk banken op PCM

Volkskrant wil meer informatie over plannen voor verkoop...

Amsterdam. De redactieraad en de ondernemingsraad van de Volkskrant doen een oproep aan de raad van bestuur van PCM om meer informatie te krijgen over de plannen die het bestuur heeft om PCM te verkopen. De aandeelhouders van de uitgever van onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad zijn daarover in gesprek met de Belgische Persgroep.

Deze gesprekken zijn volgens het PCM-bestuur mede ingegeven door de druk die de banken op het bedrijf hebben gelegd. Zij willen dat PCM de schuld van 120 miljoen euro, een erfenis van het in 2007 vertrokken Britse opkoopfonds Apax, versneld aflost. Als er op 1 juli geen duidelijkheid is over de schulden, zouden de banken het heft in eigen hand nemen.

De vraag is echter of de druk van het consortium van twaalf banken onder leiding van de Rabobank wel zo groot is als Bert Groenewegen, bestuursvoorzitter van PCM, doet geloven, en of gesprekken met de banken hen niet tot meer coulance zouden kunnen bewegen.

Herhaalde vragen naar zijn pogingen om in gesprek te treden met de banken, laat Groenewegen onbeantwoord. Maar een bron dicht bij hem heeft daar sterke twijfels over. ‘Diverse mensen binnen het concern zeggen dat hij niet het maximale heeft gedaan om er gezamenlijk met de banken uit te komen.’

Bij consortiumleider Rabobank zou men bovendien verbaasd zijn over het feit dat Groenewegen naar buiten toe steeds heeft gezegd dat de druk van de banken zo groot is, terwijl hij nooit pogingen tot een gesprek heeft ondernomen. Een Rabobankwoordvoerder laat weten ‘nooit te praten over individuele klantrelaties’.

‘Groenewegen heeft al tijden zien aankomen dat deze problemen eraan kwamen’, zegt de bron bij PCM. ‘Al snel is in zijn hoofd gaan zitten dat de enige oplossing te vinden is in het uitgeven van aandelen aan een nieuwe meerderheidsaandeelhouder. Het is zeer de vraag of dat zo is.’

De banken kunnen het roer overnemen als PCM niet meer voldoet aan de afspraken die het heeft met het bankenconsortium. Die afspraken bestaan er onder meer uit dat de schuld van het bedrijf ten opzichte van de winst niet te hoog op mag lopen.

Hoe hoog ‘te hoog is’, is in het geval van PCM niet openbaar bekend, maar in vergelijkbare situaties is de afspraak dat een bedrijf tussen de 3 en 3,5 keer zo veel schuld mag hebben als de winst. Afgaande op het bedrijfsresultaat van 45 miljoen euro van PCM in 2007, zou het bedrijf een schuld mogen hebben die maximaal ligt tussen de 135 en 157 miljoen euro.

Aangezien de advertentie-inkomsten door de financiële crisis hard zijn teruggelopen is de kans groot dat PCM snel niet meer kan voldoen aan de afspraken.

Maar ook hoogleraar Peter Roosenboom van de Erasmus Universiteit dat er in veel gevallen nog te onderhandelen is met de banken als er niet meer aan de afspraken wordt voldaan. ‘Een faillissement is in veel gevallen ook niet in het voordeel van de bank’, stelt hij. ‘Soms kiezen banken of durfinvesteerders ervoor hun schuldenaren tijdelijk geen rente te laten betalen over hun leningen. De schuld wordt dan hoger, maar je krijgt zo wel meer ademruimte en kunt zo wellicht de zware tijden doorkomen.’

Roosenboom kent nog een reden waarom banken soms extra ruimte willen geven. ‘Het hangt een beetje van het bedrijf af, maar het kan een bank veel reputatieschade opleveren als het een bedrijf failliet laat gaan.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden