Tweets voortaan in historisch archief VS

Berichten op Twitter worden voortaan net als boeken, kranten en tijdschriften opgenomen in de annalen van de Amerikaanse staatsbibliotheek.

Door Robert Buzink

'We hebben het HELE twitterachief aangekocht!', liet de Amerikaanse Library of Congress donderdag trots weten via twitter.

Alle tweets van twitteraars sinds de oprichting van twitter in 2006 worden opgenomen in het archief van de staatsbibliotheek die de culturele erfenis van de Verenigde Staten bewaart. Het gaat nu al om miljarden tweets. Elke dag komen er 50 miljoen bij.

Elitair

Het 200-jaar oude instituut rekent daarmee voorgoed af met kritiek dat het te elitair zou zijn omdat het alleen officiële media-uitingen archiveerde. Nu kan iedereen ter wereld met een twitteraccount met een druk op de knop deel worden van het archief. Twitter heeft op dit moment 105 miljoen gebruikers. Elke dag komen daar 300 duizend nieuwe bij.

De bibliotheek denkt dat onderzoekers zullen smullen van de gegevens die ze nu tot hun beschikking krijgen. De twitterberichten vormen een historische verslag van gewone mensen, tot op de seconde uitgewerkt. 'Twitter heeft een enorme invloed op onze cultuur en geschiedenis.'

167 terabyte

Het instituut begon tien jaar geleden met het archiveren van geselecteerde webpagina's, online nieuwsartikelen en blogposts over historische ontwikkelingen, zoals de aanslagen van 11 september. Inmiddels heeft het 167 terabytes aan data verzameld, veel meer dan het equivalent van de 21 miljoen boeken die het instituut in de archieven heeft.

De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek is niet van plan het voorbeeld van zijn Amerikaanse tegenhanger te volgen. 'Wij archiveren alleen publicaties. Tweets zijn eerder persoonlijke notities of krabbeltjes op een stukje papier. Dat is meer iets voor het Nationaal Archief', zegt een woordvoerder.

Selectief

De woordvoerder van het Nationaal Archief is geschokt als het hoort dat de Amerikaanse bibliotheek miljarden tweets gaat opslaan. 'Ongelooflijk. Wij archiveren met een vertraging van 20 jaar. Bij ons komen nu de eerste e-mailtjes en word-bestanden binnen. We zijn er nog helemaal niet mee bezig, maar ik kan me goed voorstellen dat we in de toekomst ook tweets gaan opnemen in de archieven. Dat zal dan altijd selectief gebeuren.'

Twitter zelf is blij dat tweets nu onderdeel worden van de geschiedenis, maar sommige gebruikers zijn terughoudend. Kun je nog wel zonder voorbehoud zomaar alles twitteren als je weet dat je uitspraken in de archiefkamer van de wereld terechtkomen?

De aankondiging van de Library of Congress op twitter (screenshot) Beeld
De aankondiging van de Library of Congress op twitter (screenshot)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden