Tweede seizoen Narcos ontpopt zich tot kat-en-muisspel

De makers van Netflix-serie Narcos kennen hun klassiekers, zo blijkt ook in het tweede seizoen.

Mark Moorman
Wagner Moura als Pablo Escobar. Beeld
Wagner Moura als Pablo Escobar.Beeld

Er zijn maar weinig afleveringen in deze serie over opkomst en (spoiler) ondergang van drugskoning Pablo Escobar, waarin we niet de sporen van Goodfellas (Martin Scorsese, 1990) en The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972) in aantreffen.

Het belangrijkste stijlmiddel dat aan Goodfellas doet denken, is de cynische voice-over, die toebehoort aan Stephen Murphy (Boyd Holbrook), een Amerikaanse drugsagent, die - waargebeurd - naar Colombia werd gestuurd om de cocaïne-tsunami uit het zuiden in te dammen.

De invloed van The Godfather laat zich vooral gelden in de parallelmontages, waarbij het huiselijk leven van Escobar (de wederom weergaloze Wagner Moura) wordt doorsneden met de ongekend brute afrekening met zijn vijanden. Net zoals Coppola Michael Corleone zijn vijanden uit de weg liet ruimen tijdens een doopplechtigheid in de circle of life-gangsterstijl.

Aan het slot van het eerste seizoen van Narcos (dat de historische gebeurtenissen rond Escobar op de voet volgt) zagen we hoe de drugskoning en een handvol mannen weten te ontsnappen uit de luxegevangenis La Catedral, vlak voordat het Colombiaanse leger zou ingrijpen.

Wordt in het eerste seizoen in grote lijnen het verhaal verteld over de opkomst van het kartel van Escobar en de cocaïne-economie (never a dull moment), het tweede seizoen heeft meer het karakter van een kat- en-muisspel. Tedere taferelen in casa- Escobar worden afgewisseld met de extreem gewelddadige strijd om de macht. Escobar was een familieman en een moordzuchtige psychopaat, die er tegelijk van overtuigd was dat hij zijn land diende.

Tv-serie

Narcos 2
Regie Gerardo Naranjo, Josef Wladyka.
Met Wagner Moura, Boyd Holbrook, Pedro Pascal.

Het net rond Escobar trekt zich samen, terwijl een verbond van kwade krachten, bestaande uit anti-communistische milities, concurrerende kartels en sadistische misdaadbestrijders, langzaam dichterbij komt.

Moura belichaamt zowel 'opkomst' als 'ondergang', als de bravoure en de tragiek van het personage Escobar tot in de kleinste details. Elke aflevering begint met de mededeling dat de geschiedenis grotendeels waar is. En dat blijft tamelijk ongelofelijk.

Aanvullingen en verbeteringen: In een eerdere versie van dit artikel werd Pablo Escobar ten onrechte Pedro Escobar genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden