NieuwsCultuursubsidies

Tweede Kamer wil alsnog subsidie voor Scapino Ballet en Noorderslag

Dansgezelschap Scapino Ballet uit Rotterdam en popfestival Eurosonic Noorderslag uit Groningen kunnen vrijwel zeker alsnog rekenen op vier jaar rijkssubsidie. Nadat de Raad voor Cultuur hun aanvragen had afgewezen, greep de Tweede Kamer maandag in.

Alex Burghoorn
Een petitie van Scapino Ballet Rotterdam, waarmee het balletgezelschap aandringt voor het behoud van de jaarlijkse rijksbijdrage van 1,7 miljoen, verzamelde binnen twee weken meer dan 60 duizend handtekeningen. Beeld ANP
Een petitie van Scapino Ballet Rotterdam, waarmee het balletgezelschap aandringt voor het behoud van de jaarlijkse rijksbijdrage van 1,7 miljoen, verzamelde binnen twee weken meer dan 60 duizend handtekeningen.Beeld ANP

Het is de gewoonte dat de minister van Cultuur bij het inhoudelijk toewijzen van subsidiegelden de Raad voor Cultuur volgt. In het grote cultuurdebat zei minister Ingrid van Engelshoven (D66) dan ook: ‘Ik wil me houden aan adviezen van de raad, maar ik snap hoe politieke besluitvorming gaat’. Ze gaf daarmee de Kamercommissie Cultuur de ruimte wijzigingen aan te brengen.

Met geld uit het ‘aankoopfonds musea’ wil een brede meerderheid Scapino en Noorderslag toelaten tot de culturele basisinfrastructuur (BIS) voor de periode 2021-2024. De plenaire stemming over de moties is donderdag vlak voor het zomerreces begint.

Het Scapino Ballet was het grootste slachtoffer van de vernieuwingsslag waartoe de raad begin juni adviseerde. Om het jonge gezelschap Club Guy & Roni tot de BIS toe te kunnen laten, moest een ander gezelschap wijken. Het oordeel van de raad over Scapino was positief, maar het repertoire waarmee het al decennia schouwburgen in het hele land aandoet, was niet vernieuwend genoeg. In de theaterwereld klonk alom verontwaardiging, en onder aanvoering van het CDA ligt er een motie om de 1,7 miljoen euro per jaar op te brengen.

Over de rand

Eurosonic Noorderslag (ESNS) viel over de rand bij de moeilijke keuze voor podiumkunstenfestivals, ondanks de opdracht van de minister aan de raad om nieuwe genres toe te laten. Meteen al aan het begin van het debat maakt Zohair el Yassini (VVD) duidelijk dat de raad complimenten verdient voor het advies, maar dat het ‘economisch belang’ van ESNS voor de stad Groningen en de popindustrie zo groot is dat er iets moet gebeuren. Zijn coalitiecollega van D66, Salima Belhaj, diende daarna een motie in om jaarlijks 600 duizend euro vrij te maken tot 2024.

Hoewel Kamerleden van vooral de linkse oppositie zich ook sterk maakten voor ontwikkelinstelling Frascati uit Amsterdam, die ook over de rand is gevallen, was Van Engelshoven daar minder toeschietelijk. ‘Hoe pijnlijk ook, we moeten daar het oordeel van de raad vertrouwen.’ Na doorvragen was ze wel bereid met Prinsjesdag een ‘reflectie’ te geven op de uitkomst van het vierjaarlijkse subsidiespel, nadat ook het Fonds Podiumkunsten in augustus zijn beoordelingen bekend heeft gemaakt.

De subsidietoewijzing zit in de Miljoenennota, en pas tijdens het begrotingsdebat over cultuur in het najaar is die definitief. Voor wie er dan toch nog extra talentplekken zoals Frascati in wil krijgen, had Van Engelshoven een vertrouwde mededeling: ‘Lever de (financiële) dekking erbij.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden