Tweede Kamer nu ook tegen Marhaba

Een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer is tegen Marhaba, het Amsterdamse centrum in oprichting voor islamitische kunst en cultuur....

Van onze verslaggever Joost Ramaer

Sinds de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh wil de overheid via debat, kunst en cultuur ‘een culturele dialoog’ op gang brengen tussen migrantengroepen en ‘autochtone’ Nederlanders. Het Rijk lanceerde daartoe vrijdag de stichting Kosmopolis, die deels zelfstandig zal opereren en deels met geld en activiteiten van de vier grote steden. Amsterdam wees de eigen stichting Marhaba aan als hoofduitvoerder van het Kosmopolis-programma.

Marhaba kan rekenen op een startsubsidie van vier ton van de gemeente en een miljoen van het Rijk. Anders dan Kosmopolis profileert Marhaba (‘welkom’ in het Arabisch) zich exclusief als ‘centrum voor islamitische kunst en cultuur.’ Volgens burgemeester Job Cohen wil Amsterdam via Marhaba een meer verlichte ‘Europese islam’ bevorderen. Hiermee komt de scheiding tussen kerk en staat in gevaar, vonden CDA, SP en VVD in de Amsterdamse raad.

Hun collega’s in de Tweede Kamer sluiten zich nu bij dit verzet aan. ‘Het geld waarmee het Rijk de integratie wil bevorderen, is hiervoor niet bedoeld’, zegt het VVD-kamerlid Frans Weeker. Hij stelt vandaag vragen over Marhaba aan minister Maria van der Hoeven van OCW. ‘Marhaba is te smal van opzet en teveel van bovenaf opgelegd’, zegt Jasper van Dijk van de SP. ‘Het is teveel Job-Cohen-en-zijn-vrienden.’ Volgens Nicolien van Vroonhoven-Kok (CDA) is ook minister Van der Hoeven zelf ‘gealarmeerd’ door het Marhaba-plan. Haar ministerie kon dit maandag echter niet bevestigen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden