Update

Twee zendmasten in brand, groot deel Nederland zonder ontvangst

Een deel van de televisiezendmast in het Drentse Hoogersmilde is vanmiddag ingestort nadat er brand was uitgebroken. Het gaat om de circa 200 meter hoge stalen constructie. Het is de tweede brand in een zendmast vandaag. Vanochtend vroeg was ook al brand in de zendmast van IJsselstein.

De zendmast in Hoogersmilde stort vrijdag na een brand gedeeltelijk in.Beeld ANP

Op last van de brandweer is de zendapparatuur in IJsselstein uitgeschakeld. Als gevolg daarvan zit het grootste deel van Nederland zonder FM-ontvangst. Er zijn geen ontvangstproblemen in de ether in Zeeland, Limburg en delen van Oost-Nederland. Waarschijnlijk heeft kortsluiting een rol gespeeld bij de brand in IJsselstein. De brandweer hoefde niet in actie te komen.

Hoogersmilde
Dat was anders in Hoogersmilde, waar rond twee uur vanmiddag brand uitbrak op 180 meter hoogte. Even later begaf de stalen constructie van de zendmast het, waarschijnlijk door de hitte. De politie was juist begonnen met de ontruiming van het gebied rond de zendmast omdat onduidelijk was hoe de constructie zich zou houden bij extreme hitte. Op dat moment knakte het stalen deel ter hoogte van het vuur en kwam het naar beneden. Er zijn zeker geen gewonden gevallen, volgens de politie.

Aanvankelijk was alleen een grijswitte rookpluim te zien, die rond drie uur veranderde in een dikke zwarte rookwolk. Omstanders zagen ook vlammen. Een half uur later begaf de mast het. RTV Drenthe meldt dat de brandweer samen met de politie een aantal woningen in de omgeving heeft ontruimd.

Brandweer
De brandweer is het gebied ingetrokken waar de zendmast bij na de korte brand instortte. Een politiehelikopter houdt vanuit de lucht het terrein in de gaten.

De brandweer had even voor het instorten, rond 15.30 uur, de zendmast verlaten. Het plan was aanvankelijk om veel brandweermannen met licht materieel via de inwendige trap naar boven te laten gaan om de brand te bestrijden. Omdat niet duidelijk was of de zendmast het zou houden onder de hitte, werden de brandweermannen weer teruggetrokken.

Geen radio en tv
Meerdere regionale en landelijke omroepen ondervinden hinder van de brand en het instorten van de toren. Ze kunnen niet meer via de ether uitzenden. In de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en in delen van Overijssel is geen ontvangst mogelijk van de publieke radiozenders Radio 1, Radio 2, 3FM en Radio 4.

Sky Radio, Radio Veronica, BNR, Slam!FM, Q-music en 100%NL behoren tot de commerciële radiozenders die uit de lucht zijn in het noorden van het land. De zenders Nederland 1, 2 en 3 zijn digitaal niet op televisie te ontvangen. Dit maakte een woordvoerder van zenderbeheerder Broadcastpartners zojuist bekend. De schade is volgens het bedrijf aanzienlijk. 'Een brand in een zendmast is nog nooit voorgekomen in de geschiedenis en nu overkomt het ons tweemaal op dezelfde dag', zegt de woordvoerder.

Andere frequenties
Radio 1 maakt sinds 17.00 uur gebruik van de middengolfzender 747 AM van Radio 5. Dit maakte een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep vandaag bekend. Door over te stappen op de landelijke AM-frequentie heeft Radio 1 weer in het hele land bereik. RTV Utrecht kan uitzenden 'via een soort noodantenne'. Dat zei Wim Kramer, manager Nieuws van de regionale omroep vandaag.

Zendstation
Het zendstation Smilde, zoals de tv-mast ook wordt genoemd, had een totale lengte van bijna 300 meter. Het onderste deel is van gewapend beton en gaat tot ruim 80 meter. Daarbovenop is een stalen toren gebouwd, waaraan de zendantennes zijn gemonteerd.

Het bovenste, metalen deel, van de zendmast is ingestort. © @lourensbraam
Het stalen bovenste gedeelte van de zendmast ligt vrijdag op de grond in het Drentse Hoogersmilde nadat de mast gedeeltelijk instortte.Beeld anp
Rook uit de zendmast in Hoogersmilde vandaag.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden