NieuwsVincent van Gogh

Twee ‘mooie, vroege werkjes’ van Vincent van Gogh geveild in New York

De totaalopbrengst is 11,6 miljoen euro, de kopers zijn niet bekend.

Michiel Kruijt
Vincent van Gogh, Boer onkruid verbrandend (1883). Beeld Sotheby’s
Vincent van Gogh, Boer onkruid verbrandend (1883).Beeld Sotheby’s

Twee vroege schilderijen van Vincent van Gogh (1853-1890) zijn woensdag op veilingen van Sotheby’s in New York in totaal voor ruim 11,6 miljoen euro verkocht. Mensen wandelend in een park in Parijs werd afgehamerd op 8,8 miljoen euro (inclusief provisie voor het veilinghuis). Het paneel Boer onkruid verbrandend bracht 2,8 miljoen euro op, bijna drie keer de vooraf geschatte maximale opbrengst. Onbekend is wie de kopers zijn.

Beide schilderijen zijn onlangs onderzocht door het Van Gogh Museum in Amsterdam, dat de werken als echte Van Goghs heeft erkend. Veilinghuizen kunnen het museum een oordeel vragen over de authenticiteit van een potentiële Van Gogh. Daardoor krijgt de kunstinstelling, die over een grote wetenschappelijke staf beschikt, de kans om werken te onderzoeken die in private handen zijn.

De twee schilderijen die woensdag werden geveild, had het museum niet eerder gezien, zegt Nienke Bakker, Conservator Van Gogh Schilderijen. Volgens haar gaat het om ‘mooie, vroege werkjes’. ‘Beide schilderijen zijn voor ons vooral interessant in de context van zijn oeuvre.’

Boer onkruid verbrandend werd in 1883 door Van Gogh in Drenthe geschilderd, aan het begin van zijn schilders­loopbaan, en had daarna bijzondere eigenaren. Het behoorde onder anderen toe aan de moeder van Vincent van Gogh, de dichter Herman Gorter (die bevriend was met de schoonzus van de schilder, Jo van Gogh-Bonger), D.G. van Beuningen (de ondernemer en kunstverzamelaar naar wie Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam mede is vernoemd) en aan Jacques Goudstikker, de Joodse kunsthandelaar uit Amsterdam die tijdens zijn vlucht voor het nazi-bewind door een ongeluk omkwam.

Dit jaar is Boer onkruid verbrandend door een anoniem gebleven eigenaar teruggeven aan Marei von ­Saher, de erfgenaam van Goudstikker. Zij heeft in de loop der jaren enkele honderden werken gerestitueerd gekregen die bij haar schoon­vader door de nazi’s waren geroofd. Volgens The Art Newspaper is er lang onderhandeld over de teruggave van het schilderij. Dat het daarna meteen ter veiling is gebracht, kan erop wijzen dat een afspraak is gemaakt over een verdeling van de opbrengst tussen de vorige eigenaar en Von Saher.

Vincent van Gogh, Mensen wandelend in een park in Parijs (1886).  Beeld Sotheby’s
Vincent van Gogh, Mensen wandelend in een park in Parijs (1886).Beeld Sotheby’s

Het andere werk, Mensen wandelend in een park in Parijs, maakte lang deel uit van de omvangrijke kunstcollectie van de Zwitserse familie Hahnloser en werd in opdracht van een nazaat geveild. Het werk is in 1886 door Van Gogh in de Franse hoofdstad geschilderd op het moment dat hij ‘nog net niet vol het impressionisme was ingegaan’, aldus conservator Bakker. Anderhalf jaar later trok hij naar Zuid-Frankrijk, waar hij veel van zijn beroemd geworden schilderijen zou maken.

Lees meer
Het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Drents Museum in Assen blijken de kopers te zijn van Onkruid verbrandende boer, een van de twee schilderijen van Vincent van Gogh die woensdag werden geveild bij Sotheby’s in New York. Conservator Nienke Bakker vertelt hoe dat in zijn werk ging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden