Twee miljard mailtjes uit Australië

De Australische autoriteiten hebben een inval gedaan bij een man die ervan wordt verdacht miljarden ongewenste e-mails (spam) te hebben verstuurd via computers in Nederland....

Van onze medewerker Marc van den Broek

Volgens onbevestigde berichten is de inval gedaan in een woonhuis in de deelstaat Queensland in het noordoosten van Australië. De man zou miljarden e-mails hebben verstuurd, waarin Viagra wordt aangeboden. Volgens het hoofd van de Australian Communications and Media Authority (Acma) is gebleken dat er in één zending twee miljard e-mails zijn verstuurd. De Australische autoriteiten willen geen verdere toelichting geven op de precieze plaats en de dag van de inval. De verwachting is dat het onderzoek enige maanden zal duren.

Het versturen van spam is in Australië, net als in Nederland, verboden. De antispamwet werd in 2004 van kracht. Voordat de Acma tot aanhouding kan overgaan, moet er sprake zijn van een Australische connectie. Het is technisch mogelijk om e-mail vanuit Australië te verzenden en daarbij een server in een ander land te gebruiken. De verzender van spam kan een boete krijgen die kan oplopen tot bijna zeven ton per dag.

De Opta zegt dat ze de Australiërs heeft getipt na een inval rond de jaarwisseling bij een aanbieder van internetdiensten in Nederland. Uit het onderzoek bleek dat een grote hoeveelheid spam vanuit Australië werd verspreid. Ook de Opta wil verder niets meedelen om het onderzoek in Australië niet te hinderen.

Er zijn volgens de Opta ongeveer een miljard e-mail adressen in omloop. Dat zou betekenen dat iedere e-mailgebruiker de afgelopen tijd gemiddeld twee keer is lastig gevallen met de mail uit Australië.

Het is niet de eerste spamzaak in Australië. In april is de Acma begonnen met de vervolging van de directeur van een bedrijf in Perth. Hij wordt ervan verdacht ten minste 56 miljoen ongevraagde e-mails te hebben verstuurd. Deze zaak is nog onder de rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden