Twee festivals volgen North Sea Jazz op

Het vrijwel legendarische North Sea Jazz (NSJ) festival, dat na deze zomer Den Haag verruilt voor Rotterdam, krijgt in de Hofstad twee opvolgers....

ANP

De gemeente Den Haag is van plan vanaf 2006 jaarlijks 200.000 euro per festival uit te trekken. Deze twee initiatieven zijn gekozen uit een stapel van 59 burgervoorstellen. De gemeente riep de inwoners van de stad in 2004 op om te komen met ideeën voor het opvullen van de lege plek van North Sea Jazz, die het gemis wellicht een beetje konden verzachten.

Den Haag verloor het internationale jazzfestival vorig jaar aan Rotterdam, omdat de organisatie daar meer groeimogelijkheden zag. De Statenhal naast het Nederlands Congres Centrum, decennialang het NSJ-thuishonk, wordt gesloopt en maakt plaats voor een nieuw hoofdkantoor voor de Europese politieorganisatie Europol. Beloofde maatregelen van het Haagse gemeentebestuur, die moesten garanderen dat NSJ in dezelfde vorm en met hetzelfde aantal bezoekers kon doorgaan, bleken voor de directie van het festival niet voldoende. Vanaf 2006 heeft NSJ in Ahoy’ plaats.

The Hague International Music Festival moet in het centrum van de stad komen, op het Spuiplein en in de theaters daaromheen. De organisatoren van dit nieuwe festival beseffen volgens de gemeente terdege dat het publiek de vergelijking met NSJ zal trekken. Ze willen zich daarvan onderscheiden door onder meer producties aan te bieden die speciaal voor de gelegenheid zijn gemaakt en die derhalve op het internationale muziekfestival in première gaan.

Jongerencultuur, visuele kunst en elektronische muziek zijn ingrediënten van TodaysArt, een festival dat zich op tientallen locaties in de hele stad moet gaan afspelen. De organisatoren van dit ‘festival voor kunst, muziek en technologie’ willen niet wachten tot volgend jaar, maar al in september 2005 de eerste editie presenteren. Het plan voor dit meerdaagse evenement is een uitbreiding van de Haagse Cultuurnacht (een soort museumnacht).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden