Twaalfde Nacht is bij Roets niet van dertien in een dozijn

Hoge golven van blauwwaaierend doek, een kloek schip, doodverschrikte koppen van opvarenden die her en der opduiken, een mezzosopraan die vanuit de woeste baren een passende Vivaldi-aria aanheft....

Karin Veraart

Ferm zet regisseur Jo Roets de toon van de traditionele familievoorstelling in de Rotterdamse Schouwburg. Een specialiteit van het Ro Theater, dit maal in samenwerking met Roets' Antwerpse gezelschap Laika.

Deze steevast rond de feestdagen geënsceneerde gelegenheidscombinaties leverden al vaker verrassende voorstellingen op. Shakespeares Twelfth Night was ditmaalhet uitgangspunt, een komedie boordevol misverstanden, verliefd-en ijdelheden. Roets maakt er een wervelend geheel van.

Plaats van handeling – vernuftig vormgegeven als een spannende kijkdoos – is het eiland Illyria alwaar graaf Orsino zonder veel succes zijn best doet gravin Olivia voor zich te winnen. Hij zet daarbijzijn knecht Cesario in, die in werkelijkheid een vrouw is: Viola. Deze heeft zich als man vermomd nadat ze genoemde schipbreuk overleefde en aanspoelde op het strand van het illustere Illyria, dat bewoond wordt door een hoop vreemde figuren – malle Shakespearepersonages van wie Roets er een aantal uitkiest voor een lekkere uitvergroting.

Mezzosopranen en een bariton bekronen liefdestaferelen met een stemmig duet of serenade. Wim Selles haalde er verschillende componisten bij en voegde eigen werk toe: een onverwacht, rockachtig nummer, dat met verve wordt gezongen door actrice Lies Visschedijk.

Visschedijk speelt een geslaagde rol als Olivia, de gravin die niet voor de graaf valt, maar voor de jongeling die in werkelijkheid vrouw is. Ook haar bediende Malvolio (Gert Jochems) wordt mooi neergezet. Rogier Philipoom als de suffe jonker Andries is bij tijd en wijle hilarisch.

Zoals het een goede familievoorstelling betaamt, komt uiteindelijk aan alle misverstanden een eind, en al hebben er een paar personages pech, met de meesten komt het goed.

Deze Twaalfde nacht heeft vaart, poëzie en humor, ziet er mooi uit en is voor klein te begrijpen zonder dat dit voor groot een obstakel vormt. In feestelijke stemming verlaat je de zaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden