Twaalf Pokémon, dertien ongelukken

De smartphonegame Pokémon Go is nog geen week geleden gelanceerd of wereldwijd gaan mensen massaal de straat op om Pokémon te vangen en te trainen. Maar de game brengt ongewenste effecten met zich mee. Vier risico's op een rij.

null Beeld afp
Beeld afp

Privacy

Vooral de Apple-gebruiker van Pokémon Go moet opletten voor privacyschendingen. In de iOS-versie zit een bug met verstrekkende gevolgen. Bij het aanmelden geeft de gebruiker namelijk toegang tot zijn Google-account, zo ontdekte een beveiligingsonderzoeker. Daardoor kan de app bij de mail, mail verzenden, heeft de app toegang tot alle Google Drive-documenten en andere gegevens die daar zijn opgeslagen.

Niantic en Google beloven het probleem zo snel mogelijk op te lossen, maar wie daar niet op wil wachten kan zelf de app toegang tot het Google-account ontzeggen.

'Het is een behoorlijke blunder, maar geen moeilijk op te lossen probleem', zegt jurist en technologie-expert Danny Mekic. Dit soort problemen komen vaak voor, maar hoe vaak is moeilijk te zeggen: meestal worden ze intern opgelost. 'Dat is nu anders omdat het lek is aangekaart door een beveiligingsexpert.'

In Nederland ziet de Autoriteit Persoonsgegevens toe op dit soort problemen, 'maar omdat nu de gebruiker toestemming geeft zullen zij niet ingrijpen', zegt Mekic. 'Omdat mensen vaak geen zicht hebben op waar ze allemaal toestemming voor hebben gegeven is het sowieso aan te raden om eens op te zoeken welke diensten allemaal aan ons Facebook- en Googleaccount zijn gekoppeld'.

'Daarnaast moeten mensen zich realiseren dat hun locaties worden doorgegeven en opgeslagen, waardoor overheidsdiensten kunnen bijhouden waar mensen zich begeven. Dit soort apps zijn voor hen heel aantrekkelijk omdat mensen niet verwachten dat die diensten op game-apps informatie zoeken.'

'We weten wel welke bevoegdheden de AIVD heeft, maar we weten ook dat de AIVD die regelmatig overtreedt. Zij zoeken structureel de grenzen op en gaan daar, als het even kan, over. Ook de NSA heeft de reputatie dit soort databases op te zoeken. We hebben al helemaal geen zicht op wat zij met onze gegevens doen', zegt Mekic.

Wat is Pokémon Go?

Waar maakt iedereen zich zo druk over? Wat houdt dit Pokémonspelletje in? En hoe kun je eraan meedoen? Alles over Pokémon Go. (+)

De computerbeestjes die in de jaren negentig een enorme rage waren, zijn terug. En hoe. Via de smartphone zitten de Pokémon nu virtueel in de echte wereld en zetten die op stelten. (+)

Pokémon Go is gemakkelijk op te pakken, verslavend en werkt bijzonder goed. Alleen jammer dat de batterij zo snel leeg is. Lees hier de recensie.

Gevaarlijke situaties

Mensen letten door Pokémon Go minder op hun omgeving. Er zijn al ongelukken gebeurd, er zijn al gewonden gemeld. Veilig Verkeer Nederland waarschuwt dinsdag dat er door de app verkeersdoden zullen vallen.

Een wijkagent in Nunspeet meldde dinsdag dat een automobilist naar de kant werd gedirigeerd vanwege vreemd rijgedrag. Hij bleek achter het stuur bezig Pokémon-wezentjes te vangen. 'Het zal toch gebeuren dat je door het vangen van een Pokémon aan je einde komt. Dat is wel bizar', aldus Veilig Verkeer Nederland.

De jacht op Pokémon heeft mensen ook naar het spoor gebracht. Bij Hattem heeft de politie maandagavond twee mensen van de rails gehaald. Tussen Delft en Schiedam moesten treinen langzamer gaan rijden. 'Je moet er toch niet aan denken dat speurneuzen onder de trein komen. Laat het spelletje niet het einde van je leven worden', zegt een woordvoerder.

Criminelen hebben de app ook ontdekt: in de Amerikaanse staat Missouri lokten zij gebruikers naar afgelegen plekken om ze vervolgens te beroven. Door een beloning op een bepaalde locatie te plaatsen, wisten zij van tevoren dat de slachtoffers naar hen toe zouden komen.

Opzet is niet altijd in het spel: in Nieuw-Zeeland bracht de app gebruikers naar de ingang van het Hells Angels-hoofdkwartier. Sommige plekken, zoals deze, zijn in de game een 'Pokéstop', een plek waar mensen gratis Pokéballs kunnen ophalen die nodig zijn om Pokémon te vangen.

Overlast

Niet alleen de Hells Angels hebben last van ongenode gasten, ook het politiebureau in Amsterdam-Noord en het Academisch Medisch Centrum (AMC) kregen hier mee te maken.

'We hebben al meerdere groepen mensen aangetroffen die met hun mobieltje aan het speuren waren. Blijkbaar zit er een Pokémon in het ziekenhuis, maar we hebben geen idee waar', zegt woordvoerder Loes Magnin tegen AT5. Het ziekenhuis heeft contact gezocht met de spelmaker en gevraagd om de Pokémon uit het AMC te verwijderen.

Het AMC heeft via een tweet opgeroepen niet meer naar de Pokémon te komen zoeken.

Asociaal gedrag

Of Pokémon Go leidt tot asociaal gedrag hangt natuurlijk af van wie het spelletje speelt. Volgens de meeste gebruikers is het zeer verslavend.

Dat beaamt Edward Morshuis van partycentrum annex Pokéstop Morshuis in het Overijsselse Albergen. 'Het was hier een gekkenhuis dit weekend. De bierglazen vlogen door de lucht. Iedereen was alleen maar met z'n telefoon op die dingen aan het jagen.'

Het café heeft op een gedeelte van het terras een Pokémonverbod afgevaardigd. 'We hebben niks tegen dat spelletje, maar het moet hier wel een beetje gezellig blijven.'

Ook de Sauna van Egmond in Haarlem heeft de app verboden, vooral als voorzorgsmaatregel. 'Het is natuurlijk nooit de bedoeling dat mensen een telefoon mee naar de sauna nemen', zegt medewerker Chris Aalders. 'Ook nu niet'.

Jonathan Theriot zou niet zijn geslaagd voor een aso-test. Hij kon het niet laten tijdens de bevalling van zijn vrouw een Pidgey te vangen die op haar bed was neergedaald. En er vervolgens een foto van te maken en die op internet te plaatsen.

null Beeld Jonathan Theriot
Beeld Jonathan Theriot

Het pr-bedrijf achter Pokémon Go heeft inmiddels laten weten dat bedrijven of organisaties die niet willen dat hun terrein wordt aangemerkt als Pokéstop of Gym, daartoe een verzoek kunnen indienen via de website van de ontwikkelaar van het spel, Niantic.

Privacy Policy Pokémon Go

e. Information Disclosed for Our Protection and the Protection of Others

We cooperate with government and law enforcement officials or private parties to enforce and comply with the law. We may disclose any information about you (or your authorized child) that is in our possession or control to government or law enforcement officials or private parties as we, in our sole discretion, believe necessary or appropriate: (a) to respond to claims, legal process (including subpoenas); (b) to protect our property, rights, and safety and the property, rights, and safety of a third party or the public in general; and © to identify and stop any activity that we consider illegal, unethical, or legally actionable activity.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden