TV5 doet dagje Amsterdam met marathonuitzending van 24 uur

Bloemen, koningin Beatrix, de strijd tegen het water, kaas en de 13.659 palen onder het Paleis op de Dam. Het zijn enkele elementen van het 24 uur durende programma over Amsterdam dat de Franstalige zender TV5 vanaf vanmiddag vier uur uitzendt en dat in de hele wereld is te zien....

Marc van den Broek

'Je ontkomt er niet aan iets met bloemen te doen in een lange uitzending over Nederland', zegt producent David Richard. Presentatrice en samenstelster Chazia Mourali (AT5 en NCRV) vult aan: 'Oubollig? Als je een programma maakt over Frankrijk, dan hoort daar iets bij over de Eiffeltoren en wijn.'

Voor de derde keer kiest het Franstalige station, waarin de Franse, Zwitserse, Belgische en Canadese publieke omroepen samenwerken, een stad om een dag tv te vullen. Eerder waren Abidjan in Ivoorkust en de Marokkaanse stad Marrakech aan de beurt. Na Amsterdam volgen Hanoi, Jeruzalem en Parijs.

'De keuze voor Amsterdam is een cadeautje aan Nederland', zegt Richard. 'We bestaan vijftien jaar, en Nederland was het eerste niet-francofone land waar de zender op de kabel kwam.'

TV5 wil de kijker een dag en nacht onderdompelen in het gewone leven van stad en land. De zender heeft dan ook geen tijd ingeruimd voor de onderwerpen waarmee Nederland altijd in het wereldnieuws komt, zoals drugs en euthanasie.

Het leeuwendeel bestaat uit documentaires met Nederlandse ondertitels . Fred Kuilenborg heeft een reportage over sinterklaas. Frits van Rijn geeft zondagmiddag een impressie van de Elfstedentocht.

De Nederlandse Chazia Mourali en twee presentatoren van TV5 praten alles aan elkaar . Er zijn ook korte impressies te zien over moderne architectuur en het bejaardenhuis voor homoseksuelen in de Jordaan.

Tussendoor zijn er de gewone journaals gemaakt door de Franse, Zwitserse, Belgische en Canadese collega's. En dan nog is dat bij elkaar niet voldoende om 24 uur tv te vullen. Daarom is er ruimte gemaakt voor vijf blokken van anderhalf uur over algemene onderwerpen die niets met Nederland te maken hebben. Het bijzondere is dat de kijkers per blok kunnen kiezen uit twee onderwerpen. Daarover kan per telefoon of e-mail worden gestemd.

TV5 hoopt dat meer kijkers naar de Franstalige zender zullen gaan kijken. 'Er kijken in Nederland dagelijks ongeveer 200 duizend mensen voor lange of korte duur naar TV5. Als dat er wat meer worden, is dat mooi meegenomen', zegt Richard.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden