Tv-recensie: Vice News legt feilloos bloot hoe normaal geweld is voor Amerikaans extreem-rechts

Een special van Vice News over het geweld in Charlottesville stemt verdrietig en veroorzaakt woede.

Christopher Cantwell: 'Het is altijd een kleine zwarte klootzak die zich gedraagt als een barbaar en daardoor in de problemen komt.'

Gisteren verscheen vanuit de Amerikaanse tak van Vice News de twintig minuten durende special/documentaire Charlottesville, Race & Terror. Verslaggever Elle Reeve, een kleine jonge blonde vrouw met een bril die de hele tijd van haar neus afzakte, wierp zich onverschrokken tussen de opgepompte witte nationalisten, extreem-rechtsen en neonazi's die in Charlottesville bijeen waren gekomen.

Reeve ontmoette Cristopher Cantwell, een van de organisatoren van de bijeenkomst, en vroeg hem hoe hij bij radicaal-rechts betrokken is geraakt. Cantwell repte over Trayvon Martin, Martin Brown en Tamir Rice; jonge zwarte jongens die door politiegeweld om het leven kwamen, waaruit de beweging Black Lives Matter ontsprong. 'Het is altijd een kleine zwarte klootzak die zich gedraagt als een barbaar en daardoor in de problemen komt', zegt Cantwell. 'Wat voor problemen ik ook heb met mijn witte medemensen, zij vertonen doorgaans niet zulk gedrag.'

Nou, dat bleek. Eerst waren er vechtpartijen op straat, waarbij onder anderen een heldhaftige gehelmde neo-nazi met een houten knuppel van achteren insloeg op het hoofd van een langharige tegendemonstrant. Reeve bleef Cantwell volgen. Tijdens een confrontatie werd hij getroffen door pepper-spray. Terwijl hij melk over zich heen goot, moedigden omstanders hem aan: 'Heil Cantwell'. Reeve was overal bij en deed bewonderenswaardig kalm en beheerst verslag vanuit de frontlinie van extreem-rechts. 'Dus jullie zijn de ware niet-gewelddadige demonstranten?', vraagt Reeve op een zeker moment aan Cantwell. 'We zijn niet-niet gewelddadig', antwoordt Cantwell, 'we fucking kill these people if we have to.'

Het televisierecensententeam van de Volkskrant bestaat uit Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Julien Althuisius.

En dat gebeurde. Het is niet makkelijk om deze special van Vice te kijken zonder op zijn minst een beetje misselijk te worden van de blinde haat die zo overvloedig uit de poriën stroomde van de stoet, vaak tot de tanden bewapende, racistische blanke mannen. Het totale gebrek aan rede, aan empathie, de razernij; het stemt verdrietig en veroorzaakt op zichzelf ook weer woede.

Maar wat Reeve in haar verslag vooral feilloos blootlegde, is dat gewelddadige agressie zoals de terreuractie van de man die met zijn auto inreed op een groep tegendemonstranten en daarbij een vrouw doodde, niet een incident is of actie van een eenzame gek; de bereidheid tot buitensporig geweld is blijkbaar een geaccepteerd onderdeel binnen het Amerikaanse extreem-rechtse gedachtegoed.

Want als Reeve een paar uur na de aanslag Cantwell op zijn hotelkamer spreekt, toont de nationalist geen enkel berouw en heeft hij zijn alternatieve feiten al klaar. Volgens Cantwell had de bestuurder van de auto geen andere mogelijkheid om aan de demonstranten te ontvluchten en gaf hij daarom vol gas. 'En helaas, omdat onze rivalen een kudde domme dieren is die niet oplet, konden zij zijn auto niet meer ontwijken en zijn er wat mensen gewond geraakt.' Dus, vraagt Reeve, 'je vindt dat het gerechtvaardigd was?' Cantwell hoeft geen seconde na te denken: 'Ik denk dat het méér dan gerechtvaardigd was.'

Het televisierecensententeam van de Volkskrant bestaat uit Hanna Bervoets, Gidi Heesakkers, Frank Heinen, Haro Kraak en, deze week, Julien Althuisius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden