Tv-programma Argos: NRC schikt met zedendelinquent

NRC Handelsblad zou een schadevergoeding hebben betaald aan de veroordeelde pedoseksueel Benno L. Dat stelt het tv-programma Argos TV-Medialogica in een reconstructie die vanavond wordt uitgezonden. Reden voor de schikking zou zijn dat de krant vorig jaar de geheime woonplaats van de zedendelinquent onthulde.

Demonstranten tonen een spandoek in de buurt van de vermoedelijke woning van de voor seksueel misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L. Beeld ANP
Demonstranten tonen een spandoek in de buurt van de vermoedelijke woning van de voor seksueel misbruik veroordeelde zwemleraar Benno L.Beeld ANP

De hoofdredactie van NRC Handelsblad wil geen reactie geven. In de uitzending geeft de advocaat van Benno L., Pieter van der Kruijs, toe dat er tussen beide partijen een afspraak is gemaakt om niet over de kwestie te spreken. 'Het is vooral van de kant van de NRC een verzoek om te zwijgen. In ieder geval zijn ze hier ongelukkig mee geweest.' Aan de redactie van Argos TV is de schikking door twee anonieme bronnen bevestigd. Over de hoogte van de schadevergoeding is niets bekend.

Benno L. werd in 2011 veroordeeld voor het plegen van ontucht met tientallen zwakbegaafde meisjes. Na zijn voorwaardelijke vrijlating in juni 2013 bood de gemeente Venray hem een tijdelijke resocialisatiewoning aan in een tbs-kliniek. De gemeenten Kerkrade, Vaals en Maastricht weigerden L. op te nemen, waarop de Leidse burgemeester Henri Lenferink (PvdA) in januari 2014 wel meewerkte aan een geheime verblijfplaats voor L.

'Niet-rechtsstatelijk'

NRC Handelsblad publiceerde daarop, in samenwerking met twee freelancejournalisten, een artikel onder de kop: 'Ontuchtpleger Benno L. vindt onderdak in Leidse seniorenflat'. De gevolgen van die onthulling waren groot. Het adres en de foto van de bewuste flat werden via sociale media verspreid, waarna boze demonstranten zich bij de woning verzamelden.

'Mensen keerden zich tegen mijn cliënt en beschouwden hem als een monster', zegt advocaat Van Der Kruijs. Toenmalig staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) noemde de onthulling van de krant 'niet-rechtsstatelijk'.

'Een verkeerde inschatting'

Drie dagen na de publicatie betuigde de krant spijt. De redactie verklaarde 'een verkeerde inschatting' te hebben gemaakt op basis van signalen dat de burgemeester van Leiden de woonplaats toch al officieel bekend zou maken. Adjunct-hoofdredacteur Marike Stellinga vond het achteraf 'niet de taak van een krant om de woonplaats van een veroordeelde zedendelinquent bekend te maken'.

L. woont sinds 9 augustus in Duitsland. De voormalige zwemleraar wilde al eerder weg uit Nederland, maar kon dat niet omdat er voorwaarden waren verbonden aan zijn vrijlating. Zo moest L. een elektronische enkelband dragen, diende hij contact te houden met reclassering en volgde hij een therapie om zijn pedofiele gevoelens te beheersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden