Tv-producenten: 'Omroepen, stop geklaag richting NPO'

Tv-producenten willen dat omroepen stoppen met het geklaag over het nieuwe prioriteitenbeleid van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). 'Het is betreurenswaardig wat er nu gebeurt; en eigenlijk alleen gebaseerd op onderbuikgevoel', stelt Roel Kooi, voorzitter van de Onafhankelijke Televisie Producenten (OTP), deze week in Spreekbuis, het personeelsblad voor omroepmedewerkers.

Henk Hagoort tijdens zijn nieuwjaarsspeech waarin hij het nieuwe prioriteitenbeleid van de NPO aankondigde. Beeld ANP

'De omroepbazen spreken alleen nog maar in headlines. Je kunt je vinger niet naar de Raad van Bestuur wijzen. Mensen, we zitten allemaal in hetzelfde bestel! Kom met een eenduidige boodschap', roept een geërgerde Kooi op. Hij reageert op de felle uitspraken van onder meer Tros-directeur Peter Kuipers - vorige week in de Volkskrant - en NOS-baas Jan de Jong in een uitgelekte brief. Beiden vrezen dat de door het NPO-bestuur aangekondigde vermindering van het aandeel amusement en sport ten koste gaat van het bestaansrecht van hun omroepen.

Kooi: 'Ze roepen nu allemaal: we zijn héél belangrijk. Maar je moet uitleggen wat het gezamenlijk belang is. Als je nu allemaal wat gaat roepen, speel je ze in Den Haag in de kaart.' En dat gaat uiteindelijk banen kosten, vreest de OTP. Maar wat de extra bezuinigingen vanuit Den Haag en de omroepfusies precies voor hem en de 4500 ander mensen in dienst van Nederlandse productiebedrijven zullen betekenen, durft hij niet eens te zeggen. Kooi is naast voorzitter van de OTP ook directeur van productiebedrijf Tuvalu, bekend van onder meer Ali B Op Volle Toeren (Tros), Maestro (Avro) en DNA Onbekend (NCRV).

 
Sterke jongen die de Tros tegenhoudt als ze Bananasplit willen uitzenden
NTR-directeur Paul Römer in Spreekbuis
 
Als je nu allemaal wat gaat roepen, speel je ze in Den Haag in de kaart
Roel Kooi, voorzitter van de Onafhankelijke Televisie Producenten (OTP) in Spreekbuis

NTR
In hetzelfde artikel van Spreekbuis doet ook directeur Paul Römer van de niet ledengebonden taakomroep NTR een duit in het zakje. Hij verbaast zich over de commotie, te meer de omroepen al ver vóór de gewraakte nieuwjaarsspeech van voorzitter Hagoort op de hoogte waren van het nieuwe NPO-beleid. 'Toen hoorde je er niemand over', zegt Römer.

Daarbij wordt volgens hem 'de soep niet zo heet gegeten als-ie wordt opgediend': 'Hagoort heeft niet gezegd dat hij iets niet meer doet. Hij heeft alleen gezegd dat als we keuzes maken, we de kernwaarden sparen. Maar: de jongerenprogrammering van BNN kan best over kunst & cultuur gaan. Levensbeschouwing kun je óók binnen het verhaal kwijt. Trouwens, sterke jongen die de Tros tegenhoudt als ze straks Bananasplit willen uitzenden.'

Nieuwe brief
Volgens Kooi en Römer hoeven de Tros en NOS zich niet zo zorgen te maken. Toch is het College van Omroepen er allerminst gerust op, meldt Spreekbuis. Dit adviesorgaan van alle publieke omroepen heeft na alle consternatie toch nog maar een brief opgesteld aan Henk Hagoort. Zij willen nog een keer over de nieuwe prioriteiten - journalistiek, drama, documentaire, kinderen, evenementen, kennis en cultuur - in gesprek.

Paul Römer Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden