Tv-producent doet aangifte wegens smaad Jelle Brandt Corstius: 'Niemand werd gedwongen'
De man door wie Jelle Brandt Corstius zegt te zijn gedrogeerd en verkracht, heeft tegen de schrijver en tv-maker aangifte gedaan vanwege smaad en laster. 'Ik ben standrechtelijk geëxecuteerd, zonder proces, op basis van een gelogen verhaal', zei Gijs van Dam maandagavond bij het tv-programma Pauw.
De tv-producent en creatief directeur van programma's als Ik hou van Holland ontkent dat er in de zomer van 2002 iets tegen de zin van Brandt Corstius heeft plaatsgevonden. 'We hebben seks gehad, maar er is niemand gedwongen.' Ook zei hij: 'Hij heeft het misschien anders beleefd dan ik. Maar het was: twee jongens in een dronken bui hebben seks.'
De destijds 25-jarige Van Dam werkte op de productieafdeling bij Villa BvD, de zomertak van het goed bekeken Barend & Van Dorp. Brandt Corstius, een jaar jonger, was stagiair. Van een machtsverhouding was daarom in de ogen van Van Dam geen sprake. In het Kurhaus in Scheveningen, waar het programma werd uitgezonden, belandden ze dronken op zijn kamer. Over wat er die avond is gebeurd, lopen de meningen van de enige twee getuigen ver uiteen. Over het voorval spraken ze volgens Van Dam nooit meer.
Van Dam ontkent die avond iets in het drankje van Brandt Corstius te hebben gedaan. Die beschreef in Trouw vorige week juist hoe hij gedrogeerd was en gedwongen tot orale seks: 'Toen hij mij ook anaal wilde verkrachten nam een overlevingsinstinct het over en ben ik naar buiten gevlucht.' Van Dam zegt dat er van vluchten geen sprake was.
Aangifte
Dat Van Dam aangifte doet tegen Brandt Corstius was volgens zijn advocaat Peter Plasman onontkoombaar. Hij zegt dat zijn cliënt is neergezet als een 'smeerlap', een 'pisnicht' en een 'predator'. Brandt Corstius spreekt zichzelf bovendien tegen, aldus Plasman. Bijvoorbeeld als hij beweert dat Van Dam meer slachtoffers heeft gemaakt; tegelijk schreef hij volgens de advocaat dat er geen anderen zijn die hetzelfde is overkomen. Op tv riep Van Dam eventuele slachtoffers op zich bij hem te melden. 'Ik zou zeggen: meld je. Want er is niemand.'
'Onwerkelijk om een van de meest traumatische gebeurtenissen gereduceerd te zien tot een potje gezelligheid', reageert Brandt Corstius dinsdagochtend. 'De uitzending van gisteren was allesbehalve steunend. Niet voor mij, en niet voor al die andere slachtoffers.' Hij laat weten dat er sinds vorige week een aangifte in de maak is.
'Het is zijn woord tegen mijn woord', schreef Brandt Corstius eerder al in zijn open brief. Hoewel hij de naam achterwege had gelaten, lokte de oorspronkelijke versie een woedende reactie uit bij de toen nog anonieme vermeende dader, die door Trouw op de hoogte was gesteld van die tekst. Van Dam dreigde via zijn advocaat met een kort geding als Trouw de publicatie zou doorzetten.
Omdat er geen bewijzen waren of andere getuigen, vroeg de krant Brandt Corstius het stuk te herschrijven. Dat deed hij, in de hoop dat andere slachtoffers kracht zouden putten uit zijn bekentenis.
Verklaring. pic.twitter.com/y6CKrURBX9
— Jelle BrandtCorstius (@jellebc) 31 oktober 2017
Lees ook deze stukken over Jelle Brandt Corstius
Hoe moeilijk is het om je recht te halen na seksuele intimidatie?
In de bekentenissengolf die de #MeToo-beweging al heeft voortgebracht, zegt nu ook journalist Jelle Brandt Corstius te zijn verkracht. Maar, voegt hij meteen toe, het hele verhaal doen, kan hij niet. Hoe moeilijk is het om je recht te halen na seksuele intimidatie of misbruik?
Iemand in de media beschuldigen van seksueel misbruik? Voorzichtigheid is geboden
Nederlandse en buitenlandse media moeten kritischer kijken naar verhalen over seksueel misbruik. Ze laten zich te gemakkelijk gebruiken om verdachten aan de schandpaal te nagelen. Dat zegt advocaat Ivonne Leenhouwers, die gespecialiseerd is in zedenzaken.
Begrijpt u de MeToo-discussie nog niet?
Ik word moe van de mannen van Voetbal Inside die in hun uitzending zaten te lachen om de verkrachting waarover mijn broer Jelle geschreven heeft, schrijft Aaf Brandt Corstius in haar column. 'Ik zal de mannen van Voetbal Inside de volgende keer dat ik ze tegenkom alledrie een klap voor hun bek geven, want ik denk niet dat het concept 'praten met vrouw' goed werkt bij ze.'
Ik begrijp dat ik nu iets hoor te zeggen. Maar ik zou niet weten wat.
— Jelle BrandtCorstius (@jellebc) 29 oktober 2017