Tv-kijker laat zich heus niet bedotten door Gouden Kooi

‘Hoe Nederland geschokt werd door tv’, stelde de Volkskrant vrijdag op de mediapagina. Nu het Talpa-programma De Gouden Kooi werd opgenomen in een historisch overzicht van platte televisie, schrijft het kennelijk geschiedenis....

Cornald Maas

Dat allemaal dankzij de Tweede-Kamerleden Jeroen Dijsselbloem en Ella Kalsbeek (PvdA), die deze week vragen stelden aan het kabinet over het programma waarin negen deelnemers voor onbepaalde tijd worden opgesloten in een luxe villa. Boosdoener: moeder Natasia die haar kinderen snikkend thuis achterliet. ‘Emotionele kindermishandeling’, oordeelden de PvdA-politici en daarmee was de toon gezet.

RTL Boulevard riep de vooralsnog onfortuinlijke bewoonster ter verantwoording over haar gedrag. De Telegraaf, altijd bereid om John de Mol van harte te steunen (het is ook de enige krant die blijft suggereren dat Big Brother de gemoederen danig bezighoudt), ruimde er de halve voorpagina voor in. Radio- en tv-programma’s organiseerden discussies. Zelfs het eerbiedwaardige NOS Journaal besteedde er, in zijn zucht vooral maar niet te missen wat de doorsnee burgerman bezighoudt, prominent aandacht aan, met zanger Gordon als getuige-deskundige. Hij had dan weliswaar Natasia naar de villa gebracht, maar vond het nu achteraf schande dat zij zomaar haar kinderen in de steek heeft gelaten, voor geld, nota bene – onlangs toch niet geheel onbelangrijk bij zijn beslissing om de ruzie met Gerard Joling bij te leggen.

Veel oordelen, geen voorbehoud, geen analyse, geen filter. Iedereen draafde weer vrolijk achter een non-event aan. Want was er nou feitelijk aan de hand? Natasia liet haar kinderen achter in goed overleg met haar vriend, die nu voor ze zorgt. Dat een moeder haar kroost langere tijd niet ziet, voor een niet al te verheffend en vooral saai tv-programma, verdient misschien geen schoonheidsprijs. Maar er zijn wel meer vaders of moeders die, vanwege een opleiding, werk of echtscheiding, hun kinderen een tijd niet zien. Dat er in de villa ook vaders zitten die hun kinderen in de steek lieten, is klaarblijkelijk voor niemand een reden tot zorg. Dat Natasia af en toe contact kan hebben met haar kroost, verzacht de pijn kennelijk niet.

John de Mol en zijn Talpa worden door het PvdA-protest in de kaart gespeeld, veronderstelden sommigen, de kijkcijfers van het programma zullen nu enorm stijgen. Maar daar vergisten ze zich toch: de kijker laat zich, zo is al meer dan eens gebleken, niet bedotten. Die is niet alleen allang uitgekeken op naargeestige real life-tv; zo’n door de media opgeklopte ruzie stuit hem of haar kennelijk ook ferm tegen de borst. De Gouden Kooi betaalt intussen de rekening. Want hoeveel mensen keken er donderdag, de dag nadat de ‘nationale’ consternatie een feit was, naar het programma? 362 duizend – het laagste aantal van de hele week.

Cornald Maas

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden