'TV 2 moet minder EO óf TROS worden'

Nederland 2 heeft grote moeite een eigen gezicht te vinden. De zender is dankzij Studio Sport de grootste publieke zender, maar zonder voetbal blijft er een klein net over, dat door TROS, EO en Teleac wordt gevuld met sterk uiteenlopend materiaal....

NOEL VAN BEMMEL

Van onze verslaggever

Noël van Bemmel

AMSTERDAM

'We zoeken nog steeds naar mogelijkheden om op TV 2 tot iets gemeenschappelijks te komen', zegt netcoördinator B. Bremer (ex-TROS) die sinds vorig jaar probeert Nederland 2 een herkenbaar gezicht te geven. Volgens hem is dat Nederland 1 al wel gelukt, en krijgt ook Nederland 3 langzamerhand een eigen identiteit, maar verloopt de samensmelting op TV 2, zoals het tweede net officieel heet, moeizaam. 'Ik zit vast aan langlopende contracten, en ik heb moeite programma's te vinden die niet typisch EO of typisch TROS zijn.'

Bremer verwacht pas in het seizoen 1998-'99 een begin van samenhang te kunnen tonen. Zo mikt hij op een familieavond op maandag, waarvoor EO en TROS programma's moeten leveren met een amuserend of licht informatief karakter. Zo'n avond zou volgens Bremer kunnen bestaan uit een reeks over een plattelandsdokter, een consumentenrubriek en een speelfilm 'zonder geweld of horror'.

Ook op woensdag wil Bremer in de toekomst minder 'typisch EO' of 'typisch TROS'-producties tonen dan nu het geval is. 'Dat is een avond met veel voetbal en daar passen programma's bij die sterk op mannen zijn gericht.' Een avond zoals vorige week, waarbij de voetbalwedstrijd Manchester United-Feyenoord werd voorafgegaan door het Teleac-programma Schilderen met acryl door Peter Klashorst, noemt hij een voorbeeld hoe het niét moet. Een programma als De leukste thuis of een automagazine passen volgens hem beter op een dergelijke avond. Het opbouwen van twee avonden kost volgens Bremer al zoveel inzet dat een samenhangende programmering op de andere dagen voorlopig niet haalbaar is.

Lichtpuntje is volgens Bremer de aanwezigheid van Teleac op zijn zender. Die biedt volgens hem vaak tegenwicht aan de lichtheid van veel TROS-programma's, 'zonder meteen het evangelie als grondslag te nemen'.

Volgens de dienst Kijk- en Luisteronderzoek (KLO) van de NOS, wordt Nederland 2 met afstand de kleinste zender van het bestel zodra de sportuitzendingen niet worden meegeteld. Het gemiddeld aantal kijkers zakt dan van 575- naar 440 duizend.

Die blijven dan vooral zitten vanwege TROS-programma's als Vermist, Der Alte en Derrick die meer dan 800 duizend kijkers trekken. Het gezamenlijke 2 Vandaag trekt 675 duizend kijkers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden